КАТЕГОРИИ

Туроператори не искат да плащат по-висока застраховка срещу фалит

Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти изразява несъгласие с намерението на Министерство на туризма за промяна на националната нормативна уредба за осъществяване на туроператорска дейност заради фалита на голямата фирма Томас Кук.
Намерението на ведомството е обявено по време на извънредно заседание на Националния съвет по туризъм. Лансираната промяна предвижда да се вдигне прагът за застраховка на туроператорите, като най-ниският е 25 000 лв.
Според Асоциацията сегашната застраховка "Отговорност на туроператора" отразява коректно застрахователния риск и осигурява добра защитеност.
Предложената промяна в застраховките не съответства с европейските практики и България ще стане неконкурентна спрямо европейското туристическо предлагане. Ще се увеличи финансовата тежест за българските туроператори и ще доведе до поскъпване на туристическата услуга, недоволстват от браншовата организация. Промяната ще се отрази и върху входящия туризъм и ще създаде неравнопоставеност между туристите с пакетни пътувания и тези, които ползват единични туристически услуги, казват още от асоциацията.

Top