КАТЕГОРИИ

Фестивалът на Еленския бут- вкусната атракция на град Елена

Еленският бут е една от атракциите на възрожденския град .Той се наложи и като най- популярния символ на града. Пишем го с главна буква, понеже той си е национална гордост – онова, което е прошутото за италианците, хамонът за испанците и пършутът за сърбите, хърватите и другите от бивша Югославия.
Заедно с прекрасното филе, се продава и вино на името на Мина в прекрасно възстановената й родна къща. На 16 ноември местните хора организират специален празник на Еленския бут. Той е истинска атракция и дори се организират специални екскурзии за него, понеже не е свързан само с ядене на корем. Посетителите виждат да се разиграва целият ритуал по подготовката на месото, преди да го опитат в неговия съвършен вид.
Прасетата, от които се прави класическият кулинарен продукт, типичен единствено и само за този малък възрожденски балкански градец, са специално угоявани не с какво да е, а с планинска коприва от екологично чистите околности. Колят ги точно на годинка, след това оставят месото им да отлежи в специални дървени съдове. Правят се още бая операции, докато се получи вкусния деликатес, а какви точно – това ще разбере всеки, който реши да си направи малката есенна екскурзия до това живописно кътче на България.
Освен да опита Еленски бут, посетителят на градчето може да се наслади на възрожденската архитектура, да научи интересни истории за местните велики личности, да разгледа първото класно училище в България, фантастичната стара черква на 215 г. и часовниковата кула – другия символ на мястото.

 

Top