КАТЕГОРИИ

Резово- райско място с безплатна сянка

Продължава истерията колко по-скъпи чадъри могат да бъдат намерени по плажовете ни, но има едно място, където сянката е напълно безплатна. То е в самия край на България. Резово е най-южната точка на нашето Черноморие. Все още не е превзето от туристическата индустрия. Охраняемият плаж е безплатен във всичко. Няма да плащате 1,20 лв., както в Бургас, да си опънете кърпата, нито 30-40-70 лв., за да легнете под сянката на сините чадъри край много синьото и много чисто море.
На ивицата са „накацали” и сини лодки. Които пък са дали името на капанчето на плажа. Всъщност то е една бяла хасиенда с дърво и стъкло, с бели маси и пейки за сядане край тях, също дървени. Сервира се онова, което за мнозина е символ на летуването – цаца с пържени картофи например. Понеже този плаж е много истински, напълно натурален, лишен от всякакъв „Балкантурист”, на него можете да поплувате до лебеди или да наблюдавате костенурки. Само на 5 км от много по-прочутия плаж Силистар, досами турската граница има още много места, които да видите.
На 3-4 км от Резово има тракийски некропол. Пак на толкова ще намерите останките на крепост, която се е казвала Кастрицион, откъдето носът, на който е разположена, е получил названието си Кастрич. Тя е пазела местните хора от нашествието на истински пирати. При нас те не са идвали чак от Англия като в „Острова на съкровищата”, но от Кавказ. Интересни забележителности са също крайбрежният храм „Св. Йоан”, който е нов, и старата черква „Свети Константин и Елена“. От неръкотворните забележителности, естествено на първо място е река Резовска, която разделя България от Турция. Тя е интересна с образуваните от ту бързите, ту спокойните й води причудливи скални форми на брега, многото видове птици и животни, които можете да видите в естественото им обиталище.

Top