КАТЕГОРИИ

Консулът ни в Хага бил рецидивист, не му било първо нарушение

Ще бъде образувано дисциплинарно производство за консула ни в Хага Свилен Илиев, който незаконно и самоволно е въвел такса "коронавирус" - 5 евро за българи и 10 евро за чужденци. Това заяви на пресконференция в Министерски съвет министърът на външните работи Екатерина Захариева.
Вчера от МВнР съобщиха, че задграничната командировка на Илиев незабавно е прекратена, а той е отзован.
По думите на Захариева, консулът ни в Хага въвел самоволно таксата на 6 април и по първоначална информация е събрана само на двама души - един чужд гражданин и един български.
"Неговото обяснение е, че той искал да събира тази такса, за да осигури предпазни заграждения пред консулската служба, която е в сградата на посолството. В Хага обаче сградата е ремонтирана през 2019 г.,дори е въведен електронен портиер, а посланикът ме информира, че вече е предприел действия за поставяне на временни прегради, така че да не се струпват хора. Не може в грубо нарушение на законите да започнеш да събираш такса от гражданите. Нито един мотив не може да оправдава незаконни действия. Такси не може да се въвеждат самоволно от който и да е чиновник, където и да е той", категорична бе Екатерина Захариева.
По думите й, тя е получила доклада от постоянния секретар в посолството ни в Хага на 7 април и веднага са предприети действия.
"Това не първо нарушение на консула в Хага", допълни външният министър, като обясни, че щом приключи дисциплинарното производство ще може да даде подробности по случая.
По думите на Екатерина Захариева, всеки ден има случай, в който МВНР помага на българи да се приберат от чужбина.
"Днес трябва да тръгне автобус от Италия с блокираните 24 българи на два круизни кораба. Успяхме да осигурим зелен коридор, за да могат те да стигнат до България. Ще се организира и полет от ОАЕ, с който ще се приберат не само български граждани", добави тя.

Top