КАТЕГОРИИ

До 10 000 лв. на километър ще се бръкнат общините, за да няма пътища с винетки

Ясни правила, валидни за всички участъци от републиканската пътна мрежа, по които преминаването няма да се заплаща, е поискал в писмо до регионалния министър Петя Аврамова и ръководството на АПИ председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините у нас и кмет на Велико Търново Даниел Панов на последното заседание за този мандат на членовете на ръководството на НСОРБ.
Условията, при които АПИ ще сключва споразумения с общини, досега са обявявани само в устни разговори и цената за поддръжка на километър варира от 5 до 10 000 лв. за година, заяви кметът на Троян Донка Михайлова. Въпрос на преценка на общините и общинските съвети е дали ще се възползват от предложените условия.
Според кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов информацията, че за София е намерено решение на проблема, допринася за негативните нагласи по места срещу двойните стандарти в отношението към хората от столицата и от страната.
“Въпросът за платените пътни участъци е специфичен за отделните общини, тъй като се касае за връзка с различни обекти от обществено значение”, подчерта кметът на Димитровград Иво Димов.
Кметът на Тунджа Георги Георгиев пък смята, че сред предпоставките за създалата се ситуация е различната собственост на пътищата у нас, и даде пример с Гърция, в която те са изцяло държавни.
Днес 364 делегати от 207 общини трябва да изберат ново ръководствои НСРОБ.

 

Top