КАТЕГОРИИ

ПЛАШАТ ФИРМА С 1,25 МЛД.ЕВРО ГЛОБА

Сдружение "Да запазим Корал" внесе първата жалба с възможност за солидна глоба по регламента за защита на личните данни в България срещу испанската фирма "Ибердрола Инмобилиария".
Потенциалният размер на глобата се равнява на 1.25 милиарда евро, тъй като световния оборот на фирмата е 31.2 милиарда евро за миналата година и при наличие на нарушение глобата е 4% от този оборот.
Българското дружество на "Ибердрола" е обявило на един от колове на своята ограда, която загражда имот, попадащ в дюните на плаж "Корал", че е поставило фотокапани за неподозиращите плажуващи.
Табелата гласи, че направените снимки ще бъдат изпращани в РПУ Царево.
За плажуващите на "Корал", които тръгват от плажа по общинския път и попадат в територия на фотокапаните този факт е силно обезпокояващ, особено след като те разбират за това едва излизайки на асфалтовия път, съобщават от сдружението.
"Ние и нашите съмишленици се грижим доброволно за плаж "Корал" от 15 години и вярваме, че българските граждани отишли на почивка имат право да бъдат защитени от възможността да попадат в нерегламентирани фотокапани и техните снимки "по бански" да бъдат анализирани и пращани на трети лица от служителите на "Ибердрола" без тяхно каквото и да е изразено съгласие", заявяват от "Да запазим Корал".
Това заснемане на биометрични данни на плажуващи от заложените фотокапани без тяхното съгласие е особено изненадващо, след като "Ибердрола" е написала, че разрешава пешеходното преминаване през своя имот.
Следва комисията за защита на личните данни да направи детайлно разследване на казуса с цел да установи дали има нарушения по регламента за защита на личните данни.

 

Top Finish