КАТЕГОРИИ

Юнашкият тиган отново гостува на фестивал в Жеравна

Жеравна отново е домакин на Фестивала на народната носия. Неговото 12-то издание беше открито в петък вечерта. Очакват се хиляди гости. Според правилника, в дните на фестивала участниците трябва да бъдат с народни носии, с облекла от началото на 20-ти век или военни униформи от това време.
Забранени са атрибутите на съвременната цивилизация- телефони, таблети, фотоапарати, слънчеви очила, пластмаса.
Участник във фестивала е и създателят на "Юнашкия тиган” Ангел Ангелов. "Този тиган събира много хора около себе си и яденето е вкусно, защото се готви много време. Яденето се приготвя около 4-5 часа. Сега успяваме за 2-3 часа да сготвим, така че на този интервал от време ще имаме готови около 150 кг месо и зеленчуци. Други години на фестивала сме стигали до 7000-8000 порции за ден и половина.
Според Ангел атмосферата е топла и приятелска. "Вече 7-ма година сме тук и се поздравяваме с гостите на фестивала почти като роднини. Тук няма да видите някой да се сърди или да се кара”, разказа той.
В събота са надиграванията, народните борби, традиционния конкурс за автентична носия, а в неделя събитието, което е и с международно участие, продължава.

 

Top