КАТЕГОРИИ

Младежите от дома в с. Атия почерпиха с „Френската пица“ и „Тарт фламбе“ /снимки/

Децата и младежите от ЦНСТДМУ с. Атия демонстрираха своите кулинарни умения и почерпиха с майсторски приготвените от тях с помощта на екипа на р-т „Жоан“ жители и гости на Созопол.
Кулинарните си умения те развиват по проект „Ще се справя”, в дейност „Храната-моя път за развитие и самостоятелен живот” , демонстрацията се състоя в ресторант „Жоан“ по покана на екипа на „Созопол Журнал“, където презентираха с майсторите готвачи и сервитьори новото кулинарно изкушение „Френска пица“.
Събитието бе споделено от представител на отдел „Европроекти“ на Община Созопол, екипите на Сдружение „Равновесие“ и на къщата в Атия.
Децата и младежите от Атия като любители кулинари изучават почти година технологията на приготвяне на храна. След беседа и среща с професионалисти научиха основните акценти от технологията на приготвяне на „Френската пица“, създадена в областта Елзас, като храна за бедните и утвърдила се като изделие във всеки популярен ресторант. Представиха на созополската общественост и гостите на морския град възможността за съчетаване на различните традиции: от Италия - родината на пицата; Франция - изкуството на модернизма в готварството и България - вкусните тестени изделия, с уменията на талантливи готвачи. Именно в кухнята от едни и същи основни продукти, с различни техники и подправки от единството на различията се творят чудеса, с добронамереност и любов. Така се получават вкусни и предпочитани от клиентите здравословни кулинарни изделия.
Децата представиха новия продукт с фино тесто, крем фреш и сметана, карамелизиран лук и бекон, наричан още „Тарт фламбе“, изпечен за кратко в гореща пещ.
Младите кулинари бяха ентусиазирани, усмихнати и уверени, защото могат да месят и познават основните дейности в кухнята. Общуваха свободно, облечени в красиви униформи: децата готвачи подготвиха дегустационните порции, а децата сервитьори сервираха и отсервираха.
След презентацията, всички заедно обядваха от изключителната пица и се разхладиха в горещия ден с френски сокове от мента, боровинка и ягода.
Изкушението „Френска пица“ зарадва всички, погали сетивата за истинско морско кулинарно приключение.
Така, чрез храната в професионална, доверителна връзка с приятели, децата и младежите се учат, че различията мотивират за взаимно опознаване и са възможност за професионално и личностно развитие.

 

Top Finish