КАТЕГОРИИ

С 1 млн. лева спасяват Поморийското езеро

Лечебното поморийско езеро загива, алармират учени от БАН. Според последния мониторингов доклад на соленото поморийско езеро е ясно, че са настъпили промени във водните показатели, което застрашава да унищожи цялата екосистема.
Езерото се превръща във водосборен басейн. Проблемът идва от дъждовните води, от които солеността на езерото намалява, установили академиците от БАН и експертите на общината. И понеже е солено, този процес може да го промени сериозно и дори да го унищожи, сочи тяхното заключение. Преди държавата да реституира десетки имоти край Поморийското езеро, то е било обградено от мащабна система от отводнителни канали. Направени така, че дъждовните води да бъдат отвеждани в морето, те са играели важна роля за балансиране на екосистемата, обясни пред Дарик кметът на Поморие, Иван Алексиев.
„След възстановяването на собствеността преди години, хората са получили земите си отново. Така тези канали, попадайки в частни терени, са били премахнати, засипани или занемарени и обраснали с гъста растителност. С проливните дъждове през последните години проблемът се е задълбочил. Днес дъждовните води от района се стичат в езерото и водите му започват да губят качествата си. Водата губи солеността си, появяват се и проблеми с добиването на сол, нещо което се прави от векове. За щастие все още не сме регистрирали отклонения в показателите на лечебната кал, но учените са категорични, че ако не бъдат предприети спешни мерки след стотина години съставът на езерото ще е коренно променен – калта ще изчезне, солта също“, обясни Алексиев.
„Тук започнаха да зимуват птици, които обикновено се насочват към сладководните водоеми. Това не се е случвало тук. Учените бяха озадачени“, разкри още той.
Кметът на община Поморие съобщи, че е започнала спешна разработка на проект, който да спре процесите и да възстанови нанесените щети. Местната администрация стопанисва лагуната от 2012 г., а три години по-късно е подписан и договор с БАН за постоянен мониторинг. По думите му, общината е пред финализирането на проект за изграждането на нови канали за отвеждане на дъждовните води. Паралелно с това ще се работи и за облагородяване на пясъчната коса, която разделя езерото от морето. В зоната, според кмета на Поморие, ще бъде изградена нова алея, ще се постави видеонаблюдение.
До месец, проектът, с които да се спаси лагуната, трябва да бъде завършен, научи burgasdream.com. Изпълнението му ще бъде обезпечено от Оперативна програма „Околна среда“ чрез Местната инициативна група „Поморие“. За изграждането на каналите ще бъдат необходими 1 млн. лева.

 

Top Finish