Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
Двама души се борят за живота си след катастрофата с мотор тази сутрин на ул. „Индустриална“ в Бургас.На мотора се
Във връзка с продължаващата реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас, от днес (15 август) до 5 септември спират
Община Бургас е готова с работния проект за пространството зад бл. 41 в „Славейков“, намиращ се срещу университета
Лятото продължава, а с него и културната програма на остров Света Анастасия и културно-туристически комплекс „Ченгене
Бургаската пивоварна Металхед организира за трета поредна година бирен фестивал с огромно разнообразие от напитки и рок
Тайните на фараоните на древен Египет разкрива изложбата "Мощта на символите", която гостува това лято в
Млад мъж се застреля в едно от стрелбищата в Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морския град.Сигналът за
Средновековни печати, монети от 4-ти век и олтар с надпис от 2-ри век след Христа са част от находките при
Община Бургас изпрати писмо до директорите на общинските учебни заведения с напомняне, че са длъжни да осигуряват
Галерия „Неси“ ще срещне почитателите на изящното изкуство с последните вдъхновения от многообразното творчество на
Неделя, 05 Юни 2022 09:14

Претворяват почерка на великия български поет Христо Ботев в цифров шрифт

Водени от страстта да възродят посланията на един от най-забележителните поети и публицисти, чрез методите на съвременната дигитална типография, авторите отдават и съществен принос към просветната дейност и културата на България. Дигитализирането на почерка на Христо Ботев и достъпът до цифровия шрифт, направен по модел на съхранените ръкописи на революционера, ни помага да се докоснем до борбената му натура, силната му непоколебима воля и експресивния му характер.
„За никой българин не е писано и казано толкова, колкото за Христо Ботев. Въпреки това се стига до парадокс – казаното отлита, написаното остава, но с времето избледнява… Дигитализираното обаче е вечно. Това е и нашата цел – да съхраним българските светини чрез дигитализация на писменото наследство, да ги доближим до съвременния българин и да ги завещаем на бъдещите поколения. През 2021 г. стартирахме с Левски, тази година посветихме на Ботев, през следващите две години ни предстоят още две знаменити личности. Да участваме в създаването на общодостъпен шрифт по почерка на Ботев за нас е повече от чест и вдъхновение. Това са моменти, в които спомняйки си за миналото, черпим урок за бъдещето и оставяме памет в сърцата на всички българи“, сподели Стоилка Арсова, Директор на „Национална картова и платежна схема“, част от БОРИКА АД.
Обявяването на шрифта бе организирано като част от тържественото отбелязване на патронния празник на СУ „Христо Ботев“ в читалището на град Драгоман. Гости на събитието бяха ученици, учители, родители и граждани на града. Официални гости бяха партньорите на НКПС – екипът на студио ПУНКТ, Стефан Пеев – издател и създател на шрифтове, Даниел Иванов – диригент на вокален ансамбъл „Елици” към НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“ и негови изпълнители, Ива Дойчинова – Директор на радио София.
Инициативата на НКПС за възраждане почерка на славна историческа личност е втора подобна, насочена към поощряване на българската писменост в съвременния дигитален свят. Година по-рано у нас беше създаден първият дигитален шрифт по почерка на Апостола на свободата Васил Левски. Той пренесе частица от културно-историческата памет на България в нашето съвремие и достигна до сърцата на българи по целия свят чрез разнообразни печатни и електронни формати.
Разработката на шрифта по почерка на Христо Ботев е изключително вълнуващо и вдъхновяващо преживяване за екипа на студио „Пункт“ и представителите на НКПС. В процеса на създаването му са използвани оригинални ръкописи на Ботев, съхранени в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, както и общодостъпни документи от Национален музей „Христо Ботев“ в град Карлово. Разговорите с Боян Ботев, наследник на революционера, неимоверно допринасят за реализацията на този важен и обществено значим проект.
Най-голямото предизвикателство в процеса на дигитализация на почерка от ръкописите на Христо Ботев е четливостта. За извличане на всички малки и големи букви на български и латински език, цифри, пунктуация и други символи са използвани общо 17 ръкописни документа.
„Десетте месеца, в които работихме по шрифта, бяха вълнуващо приключение, доближаващо се до методичното сглобяване на един пъзел. Проектът бе пример за отлично партньорство между няколко институции, без чиято помощ резултатът нямаше да бъде същият. Претворяването на почерк на историческа личност в дигитален шрифт е несъмнено огромно предизвикателство, най-вече поради динамичното естество на ръкописа. Във всяко едно писмо на Ботев откривахме уникалния заряд, в който са се отпечатали възрастта на поета и неговото моментно душевно състояние. Нелека беше задачата да уловим и обобщим този характер. Създавайки четлив и съвременен шрифт, искаме да изградим мост между епохата на Възраждането и съвремието.”, сподели Краси Ставрев, креативен директор в студио „Пункт“.
Вълнението и трепетът при изписването на буквите правят сериозно впечатление в писменото наследство на Христо Ботев. При прегледа на качеството рецензентът на проекта Кирил Златков заключва, че почти всички редовни букви и голяма част от главните са добре запазени и това е позволило те директно да се дигитализират и използват.
Всеки, който желае да се докосне до дигиталния шрифт на Христо Ботев, е необходимо до достъпи уебсайта на проекта – www.bcard.bg/Botev, и да попълни декларация за целите на използването. След одобрение желаещите ще получат имейл със .zip файл и инструкции за инсталиране. Шрифтът се предоставя напълно безвъзмездно.
Да претвори наследството, завещано от националните герои на България, и да пренесе посланията от славната ни история в ежедневието на българина е основна цел, която Национална картова и платежна схема си поставя. С изпълнението на втория уникален по рода си проект за дигитализиране на почерка на знаменита историческа личност, НКПС продължава със същия плам и емоция инициативата за трансформирането на българската писменост в съвременния дигитален свят.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
A proposal for the development of a tourist logo of Sozopol will be
Nessebar is again in a prestigious ranking. This time, the magnetic city
The umbrellas on the beach in Sveti Vlas will be without money until the
The regional government of Sicily announced today, 17 May, the launch of a
The Municipality of Burgas has provided an opportunity for the swimming
The capital aims to put an end to homelessnessOn 14 May, the City of
Voting for ideas to be implemented in Šiauliai is over and the votes have
New energy-saving bus shelters have appeared in the port city of Gdynia in
With over 500 participants from 60 countries, including over 200 renowned
ВЕСТИ
  • Prev
Предложение по разработке туристического логотипа Созополя будет
Несебр снова в престижном рейтинге. На этот раз магнетический город
Зонтики на пляже в Святом Власе будут без денег до конца мая. О
В венгерском Будапеште продолжается чемпионат Европы по водным видам
Муниципалитет Бургаса предоставил возможность наполнить бассейн в
Какое мясо лучше всего готовить на гриле? Как правильно замариновать
"Письма счастья" стали получать пользователи WhatsApp после изменений
Премьер-министр РФ Михаил Мишустин утвердил положение о Единой
Если кто-то когда-либо думал, что корзины слишком просты, чтобы их можно
Ще гласувате ли на парламентарните избори?