КАТЕГОРИИ

Търсят бедни деца за безплатна почивка в Поморие

Безплатна почивка на 30 семейства, които никога не са водили децата си на море, осигурява осигурява фондацията "Ако си дал", която е инициатор и на други акции в полза на социално слабите.
Стефан Чолаков е основният организатор, помагат му доброволци.Занимава се изцяло с благотворителност, а бизнесът му е извън България, разказва https://bnr.bg/vidin. Според него, в България около 40% от хората са бедни. Прави това, защото така се чувства добре. Вече четвърта година дава възможност на 30 семейства, които никога не са водили децата си на море, да направят това напълно безплатно. Осигурява почивка за пет нощувки в база на фондацията, която се намира в Поморие.
"Предимно помагаме на хора в затруднение, възрастни хора и самотни родители с дечица, които са в различни трудности. Като идеята ни е да не ги подпомагаме постоянно, а да ги научим сами да се справят с живота. Почти всички дейности са насочени в тази посока. Единствено морето, което правим, е чиста форма на благотворителност. 30 семейства ги изпращаме всяка година на море. Взимаме ги от дома им, караме ги на нашата база в Поморие, там осигуряваме храната за целия период на престоя, съответно след това ги връщаме обратно. Ние поемаме всички разходи, реално на хората не им трябват никакви средства. Тази година имаме едно семейство от Враца, което се е записало. Имаме няколко критерия - първото условие е родителите да нямат възможност да заведат децата си на почивка, другото изискване - да се грижат за децата си, третото условие - родителите да не пушат. Ако родителите пушат - или лъжат, че нямат възможности, или не обичат достатъчно децата си. Защото разходите за цигари са сериозен разход ...", пояснява Чолаков
Тази година интересът към ваканцията на море е много слаб. Според организатора това е заради извънредната ситуация. Контактува с читалищата, те му предоставят информация за семейства, които не са имали финансовата възможност да заведат децата си на море. Тази година организаторите се обръщат към всички българчета, които познават деца, които никога не са ходили на море, да дадат предложения за тях:
"Доброволци взимат семействата от дома им или им плащаме автобусни билети или билети за влаковете, на морето ги посреща отново доброволец и ги настаняваме в апартамент с три спални. Там има всичко необходимо за плажа,...има храна за целия период, хладилниците са пълни с храна. Досега сме имали възможност да даваме по 20 лв на ден за сладолед на децата, за да могат да усетят пълноценно почивката. Всичко, което предоставяме на хората, е от дарения", коментира още инициагторът.
Фондацията му набира трайни хранителни продукти, хигиенни материали, козметика, вещи за плаж, както и пари, необходими за джобни. Все още има свободни места за Поморие за месец юни, уточнява Чолаков.

Top