КАТЕГОРИИ

Митрополит Николай разпореди как да празнуваме Великден

Поздравът на свещенослужителите към миряните в Пасхалните дни да става от солея, без изнасянето на кръста, св. Евангелие и иконата на Възкресение за поклонение, нарежда най-известният митрополит у нас
Окръжно разпореждане
До освещения клир,монашествуващите, и църковнослужителите на Пловдивската епархия
Боголюбиви отци, братя и сестри,
Във връзка с предстоящите празници: Вход Господен в Йерусалим, Великата Седмица, Възкресение Христово и цветоносния период, предвид епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавируса Covid-19, в съобразяване и изпълнение на окръжното на Св. Синод на БПЦ- БП от 30.03.2020г.,
Разпореждаме:
На празник Вход Господ в Йерусалим освещаването на върбовите клонки да се извърши в навечерието на празника, след празничната вечерня. Раздаването на върбата да става отвън в двора на храма (не в храма) при спазване на т. 7 и 8 от Синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.
На Велика Сряда след малкото повечерие да се извърши и чина на великия маслосвет. Помазването с осветения елей да се извършва при спазване на изискванията в т. 7 и 8 от синодалното окръжно. Като на Велики Четвъртък да се извърша само помазване на желаещите миряни, а не общ маслосвет.
На Велики Петък след изнасянето на св. Плащаница и поставянето й в средата на храма за поклонение, да бъде покрита с найлоново покривало (или PVC прозрачно покривало), като след всеки богомолец да се почиства с дезинфектант, при стриктно изпълнение на т. 7 и 8 от синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.
В нощта на Възкресение Христово да бъдат спазени всички изисквания в Синодалното окръжно писмо.
В деня на Възкресение Христово, когато се полага отслужването на Възкресната Вечерня (Второ Възкресение), да не се организират общи съвместни богослужения (едноцърквие) там, където имат такава практика, а всеки свещенослужител в храма да отслужи Пасхалната Вечерня.
Поздравът на свещенослужителите към миряните в Пасхалните дни да става от солея, без изнасянето на кръста, св. Евангелие и иконата на Възкресение за поклонение.
По време на празниците: Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово продажбата и паленето на църковните свещи да се осъществява пред храмовете, при спазване на т. 7 и 8 от Синодалното окръжно и строго съблюдаване на регламентираното разстояние между вярващите.
Горното разпореждаме за строго съблюдаване и стриктно изпълнение.
Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател,

Пловдивски митрополит Николай

Top