КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Хората с респираторни проблеми да се тестват за коронавирус

До този момент общо 243 са заразените с коронавирус у нас. От снощи досега има 1 положителна проба. Така за денонощието стават 23. Това заяви председателят на кризисния щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във ВМА.
Новият случай е от София и при него няма контакт с друг болен. Той не е настанен в болница.
"В "Пирогов" има четирима пациенти, които са интубирани и са в изключително тежко състояние, а седем други са в добро. При единият случай положението наистина е много сериозно и най - вероятно ще има трагичен край", каза шефът на Щаба.
"Ще ми се да няма пик на болестта, но колегите епидемиолози казват, че няма шанс", допълни той.
"Поставил съм задача на нашите клиницисти, които имат опит с лечението на коронавирус, да изработят стратегия, използвайки световната научна литература за тези лица (7-8 у нас), които са абсолютно здрави, прекарали заболяването, но са носители на заразата. Кога можем да преценим, че те са стабилни и няма опасност за тяхното здраве, и могат да си довършат лечението вкъщи, след това да се индетифицират като освободени от вируса. А не да се чака в клинична обстановка да се свърши това. Сега можем да си го позволим, няма натиск на толкова болни. Но ще дойде време, когато няма да можем да си го позволим и да стоят здрави хора в болницата, а други да умират пред нея", категоричен бе ген. Мутафчийски.
По думите му, ако оставим нещата да се развиват на произвола ще трябват около 500 000 респиратора, които не са налични в цяла Европа.
"Коронавирусът има вече вътрешна циркулация", информира още шефът на Щаба и призова всички свои колеги от страната - хората, които имат респираторни проблеми задължително да се тестуват за коронавирус.

Top