КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Морето бори депресиите и тревожността

За бургазлии животът край морето носи и допълнителни екстри. Както става ясно от изследване на британски учени, живеещите на морския бряг по-рядко страдат от депресии.
Животът край морския бряг помага на хората да се справят по-лесно с тревожността и депресията. Това установиха британски учени от университета в Ексетър след проведено изследване. Резултатите са публикувани в списанието Health and Place.
В изследването са участвали 26 000 британци, като всеки шести респондент имал някакъв вид психично разстройство – смята се, че тези състояния се срещат много по-често при хора от по-беден произход.
Анализът на данните от здравното проучване показва също, че живеещите на километър и по-близо до морето, страдат от психични разстройства пет пъти по-рядко, отколкото онези, обитаващи места на 50 и повече километра от крайбрежие.
Изводът от проучването сочат недвусмислено, че ежедневният достъп до морския бряг и крайбрежната среда като цяло, може да подобри психичното здраве и благополучието на човека.

 

Top