КАТЕГОРИИ

Зимата чука на вратата

Последните по-топли есенни дни предразполагат към активна подготовка за зимата. Домът, здравето, семейството, автомобилът, че и ние самите имаме нужда от грижа преди да падне студ и сняг. Нека зимата не ни изненадва, а да се погрижим подобаващо за:
Дома. Ако не сме го сторили, сега е последният ни шанс да подготвим дома за зимата: да проверим уплътненията по прозорци и врати, да изтупаме, изчистим, пренаредим и сменим дрехите според новия сезон. Ако е необходимо - да направим лек битов ремонт.
Цветята и градината. Преди да приберем растенията за през студените дни е необходимо да ги прегледаме основно. Да поорежем листа и израсли клонки, да завием луковиците, розите. Ако пък имаме градина и двор, трябва да ги изчистим, прекопае. Някои растения, луковиците се садят именно през есента.
Зимнината. Може би вече сме направили доволно количество буркани, зеле, туршийки. Би било добре да отделим ден за мазата - да извадим и да проверим миналогодишната зимнина, да освободим място за новата, да почистим и подредим. Хубаво е в мазата или килера да има ред, за да не губим излишно време в търсене.
Топлината у дома. Ако се отопляваме на дърва, те трябва отдавна да са набавени и нарязани. Сега е хубаво да си ги подредим на място, което е удобно за вземане. Ако сме на ток, да включим радиаторите дали всичко с тях е наред, да направим профилактика на климатиците.
Автомобила. Ако не сме наскоро, необходимо е да проверим задължителните масло, филтри. Готови ли са чистачките, климатикът за студено време. По колата не трябва да остава нещо за ремонтиране и оставено на самотек. През зимата не бива да рискуваме.
За самите себе си. През зимата трябва да си осигурим достатъчно движение. Нека помислим за тренировка на закрито или за изцяло нов тип занимание за добрата ни форма. Нещо, което не само ще поддържа тялото ни, но ще ни даде стимул за социализация, нова среда и преживявания.

 

Top