КАТЕГОРИИ

Майстори бомбят по време на есенните ремонти

Бум на измами с майстори в сезона на ремонтите. Потребители масово се оплакват от изкуствено надути цени или некачествени ремонти от строители, които работят без договор. Какви са правата ни, ако майсторът си тръгне в средата на ремонта? Или ни вземе с пъти повече от договореното? 
Най-често жалбите са свързани с неспазване на предварително уговорени срокове и цени, лошо качество на работата и дори измами, при които майстори фантоми взимат капаро, след което изчезват.
При бърз преглед на форумите за строителство в интернет откриваме десетки предупреждения от измамени след ремонти това лято. Сред потърпевшите е и потребителят Ани Чиликова. След дълго търсене на майстори получава оферта за 2 хил. лв. за преустройство на терасата в апартамента си.
Имахме уговорка за крайна цена, отделно за труд и отделно за материали. Накрая сумата скочи почти двойно. Ремонтът продължи доста повече от предвиденото време, от предвидените средства, за които се бяхме разбрали, и за съжаление се оказа некачествен, разказа Чиликова. Истинските проблеми започват, когато вижда резултата. Покривът беше изпълнен много лошо. Не беше добре хванат, беше опасен за всички наоколо и се наложи демонтаж и поставянето на нова конструкция и нов покрив, поясни тя.
Тогава обаче е късно. Тъй като Ани вече е платила капаро. И то в пълния размер на ремонта.
Глупава постъпка. Знам, че е много глупаво, но ме помолиха. Трябвало да заминават за море. Уговорихме се да си довършат работата преди това. И аз постъпих човешки - дадох им цялата сума, каза още Ани Чиликова.
Измамните майстори привличат клиенти с обещания за нереално ниски цени и бързи срокове, разказва собственикът на една от фирмите за ремонти в София. Повече от половината му клиенти търсят услугите му, след като вече са опарени от „пишман" майстори.
Взимат по няколко обекта наведнъж. Идва при вас, при съседа, при някой друг - на всички обещават, че ще ги свършат веднага, но това е до момента, в който вземат капаро и от там нататък клиентът е зависим, разказа още Бобан Якимовски, управител на строителна фирма.
Уж ниската цена, която откриваме в офертите, бързо скача в хода на ремонта, разказва професионалният майстор Александър Благоев. С допълнителни дейности и услуги, които в началото са премълчани. Цената на ремонта се дава „на око", а до края нараства поне с 25 %. Често и двойно.
Могат да излъжат в квадратурата. Ако е 20 кв., а кажат, че са 40 - хората ги интересува крайната цена. При плочките няма какво реално да оскъпи, но винаги могат да измислят, че плочката не е първо качество, че не е равна и няма прав ъгъл, че не можеш да регулираш фугите. В повечето случаи така лъжат и оскъпяват цената, каза още Александър Благоев, управител на фирма за ремонти.
Дали цената на ремонта е реална за пазара можем да сравним с оферти на лицензирани фирми в строителството, съветват от бранша.

Top