КАТЕГОРИИ

Отлежавал с години проект ще превърне Немската болница в модерна обществена сграда

Утре стартират дейностите, които ще превърнат старата и порутена Немска болница в сърцето на Бургас в модерен образователен и арт център с библиотека и галерия за съвременно изкуство.
Проектът съществува от няколко години, но до този момент нямаше индикации дали/кога ще бъде реализиран. Очаква се начинанието да струва около 6,7 млн. лева.
Срокът за изпълнение е малко над 1 година. В рамките на този срок, изпълнителят ще трябва не само да укрепи амортизираната сграда, но и да я превърне в атрактивен и модерен арт център.
Там трябва да се приюти пръснатата в целия град РБ “Пейо Яворов”. В сградата ще бъдат обособени и музей за съвременно изкуство, зала за образователни курсове и лекционна зала, зона с ателиета и работилници за млади автори, зона със симулантна зала, лаборатория и кабинети.
Сградата ще има покрив от зелена растителност. Новата библиотека ще съхранява над 600 000 произведения на български и чуждестранни автори, а в центъра за съвременното изкуство ще представят временни и постоянни експозиции. Новият проект предвижда красив атриум между библиотеката и новата модернистична сграда от стъкло и метал на Центъра за съвременно изкуство.
Отвореното пространство ще насочва посетителите в три посоки - към библиотеката, Центъра за съвременно изкуство и градината. При вечерни сбирки, концерти, този вход ще може да бъде отворен, а чрез новопроектиран панорамен стъклен асансьор, посетителите ще могат да ползват многофункционалната зала на третия етаж и откритата тераса.
С изглед към градината на второ ниво е предвидена тераса, следваща плавните извивки на амфитеатъра. На терасата ще има и кафене. От север е проектиран втори вход, обслужващ библиотеката. Този вход ще служи за достъп до детския отдел на първия етаж, административния отдел на втория етаж и читалните на последния трети етаж. От юг е предвиден вход към подземен паркинг за 20 автомобила и 4 паркоместа на нивото на терена.
Благоприятното южно изложение на вътрешния двор позволява поддържането на богата растителност. Там ще се изгради и малък амфитеатър, където ще могат да се провеждат различни събития.
Сградата на старата Немска болница съществува от 1935-а година. Създадена е като училище, но в края на Втората световна война е превърната в болница. След 1989-а година, обаче, зданието остава без предназначение, а през последните години е обект на посегателства. Като резултат от 80-годишната си история, в момента сградата прилича по-скоро на тъжна развалина.

 

Top