КАТЕГОРИИ

С носия, тениска или кринолин. Колко струва един абитуриент?

С наближаването на баловете идва и въпросът колко струва церемонията по завършването на средното образование за родителите на един младеж. Костюм, обувки, автомобил и ресторант са само няколко от разходите, които трябва да се покрият преди абитуриентският бал. Зрелостниците имат и изпращане от училището, което е допълнителен разход, тъй като повечето решават вечерта да отидат в някое заведение или нощен клуб, а някои дори подготвят отделен тоалет за този ден.
Ако трябва да се определи някаква конкретна цифра за цената на един абитуриент, то може би тя е някъде между 3000 и 4000 лева. Сумата ще бъде различна в зависимост от това дали зрелостникът е момиче или момче.
При момичетата приготовленията за бала са по-дълги. Първото, от което ще имат нужда, е тоалет, като той може да бъде от около 200 до над 1000 лева, в зависимост от претенциите и възможностите. Обикновено втората стъпка са обувките, те струват от около 80 до над 200 лева. Следваща стъпка в изготвянето на визията е чантата – нейната цена може да бъде от 60 до над 300 лева. Повечето дами избират и бижута за да завършат тоалета си, като това може да струва от 30 до няколко стотин лева. Финалният щрих при дамите са прическа, грим и маникюр – в зависимост от сложността цените варират между 70 и отново няколко стотин лева.
Подготвянето на бала за момче е доста по-лесно, тъй като за повечето момчета покупките се свеждат до костюм и обувки. Мъжките костюми са с цени от около 400 до над 1000 лева. Понякога е необходимо закупуване на риза за костюма отделно – това струва от 50 до над 100 лева. Някои момчета избират да добавят вратовръзка или папионка към тоалета си, което би добавило към финалната сума още около 20-30 лева. Обувките, в зависимост от марката, могат да бъдат от 70 до над 300 лева.
Има и някои разходи, които трябва да се поемат независимо от пола на зрелостника и те са – за ресторант или нощен клуб в деня на изпращането – около 50 лева; за ресторант в деня на бала – около 100-150 лева; дискотека, която е от 50 до 80 лева и, не на последно място, наем на автомобил за бала, който е около 150 до 300 лева. Освен зрелостниците, често и семействата им празнуват събитието, като се съберат за пийване и хапване в заведение. Кувертът обикновено струва от 30 до 50 лева на човек, а ако бъде нает и фотограф, за да се запамети цялото събитие, върху финалната сума се добавят още от 100 до 300 лева.
Показаните суми са примерни – възможно е балът да се вмести и в по-малък, а разбира се, и в по-голям бюджет. Всичко зависи от предпочитанията и възможностите на семейството. Често спестяването на пари започва година преди това или се налага да теглят кредит, за да сбъднат мечтания бал на детето си. Съществуват и кампании, които подканват зрелостниците да се явят на последният си ученически ден по тениски и да дарят парите, които иначе биха похарчили за осъществяването на абитуриентския си бал, на различни каузи.

Top