КАТЕГОРИИ

В Несебър наказаха ГЕРБ

Дори и задържан и все още в ареста, досегашният кмет на Несебър Николай Димитров спечели нов мандат, и то още на първия тур, сочат данните на ОИК. Левият получава близо 60% подкрепа. Кандидатът на ГЕРБ Атанас Терзиев остава втори с около 36% от гласовете.
Припомняме, че преди дни Димитров беше оставен за постоянно в ареста с решение на Специализирания наказателен съд. Той, заедно с кандидати за общински съветници, бяха обвинени в изборни нарушения и купуване на гласове. На 19 октомври спецпрокуратурата и ГДБОП проведоха акция в Несебър и Свети Влас. Заедно с Димитров, бяха арестувани кандидатът за кмет на Свети Влас от Движение 21 Атанас Япаджиев и четирима също леви кандидати за общински съветници. По същество екипът на градоначалника беше представен като същинско ОПГ. Жителите на Несебър обаче не се съгласиха с ареста и подобно определение. Оказа се, че те не вярват на обвиненията, че Димитров е замесен в схема за купуване на гласове. В четвъртък се проведе многолюдно и гневно шествие в подкрепа на арестувания кмет. Протестът блокира провлака към Стария град.
В крайна сметка показните арести преди изборите превърнаха вота в Несебър в протестен и реално само увеличиха гласовете за арестувания кандидат, коментират в града. И четиримата кандидат-общинари с повдигнати обвинения също влизат в Общинския съвет. Един от тях вероятно ще бъде избран и за негов шеф, тъй като партията му е спечелила най-много мандати. От ГЕРБ отказват да коментират резултатите.
Досега Димитров има три кметски мандата. Той става градоначалник на Несебър още през 2007 г., избран с 68.04% като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Оттогава винаги се явява като независим и печели изборите с голяма преднина, като на изборите 2015 г. печели още на първия тур с над 53%.
Новият-стар кмет на Несебър остава в софийския следствен арест. Съдът уважи искането на прокуратурата и постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Димитров, а заедно с него в следствения арест остават кандидатите за общински съветници Георги Георгиев и Петър Тодоров, както и Япаджиев, който се класира втори не успя да спечели във Влас. Спрямо петия обвиняем от групата Константин Лефтеров съдът счете, че няма достатъчно доказателства той да е извършил престъплението, в което е обвинен, и го освободи.

Top Finish