КАТЕГОРИИ

БЕЛИЯТ КУКЕР СЕ РАЗВИХРИ В МАЛКО ТЪРНОВО

По традиция точно на християнския празник Сирни Заговезни в Малко Търново се провежда обичаят странджански Кукер без маска. Белият кукер, както е известен още обредът, се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукерът е символ на Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота.
Празнуването на Кукера без маска е част от живото наследство на Странджа, запазило се през вековете.
Белият кукер е влизал в домовете и оборите на нашите предци, изпълнявал е древни практики за гонене на злото и е носел благоденствие, здраве и късмет. Предците ни са вярвали, че когато хората забравят своите светци и празници и спрат да ги почитат, то те стават недоволни и отмъстителни, насочват към хората отрицателна енергия. И обратно – когато те са зачитани с всеобщи празници, носят дълъг и щастлив живот.
Само в този Странджа има ритуал, при който кукерът е без маска, лицето му е открито, а тялото покрито с бели кожи. Други важни персонажи от дружината са царят и бабата. Царят изиграва ролята на земния наместник на Бога, а бабата играе ролята на Великата богиня майка.
Празникът завършва вечерта с кукерското шествие – “заораване” с дървено рало и обреда Паликош. Мъжете издигат на високо запален кош, пълен със слама. Около него се образува голямо хоро. Когато кошът падне, всички се стремят да го прескочат за здраве.

 

Top Finish