КАТЕГОРИИ

ДПС сърдити на Канна Рачева, объркала името на Гешев с Ахмед Доган

ДПС настоя журналистът Канна Рачева публично да се извини заради лапсус в ефир. От партията са възмутени от “все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания” в национален ефир.
Това се посочва в писмо на движението до СМЕ Bulgaria, Флориан Скала и ръководството на bTV, както и до медийния регулатор СЕМ.
Повод за писмото е анонс на журналиста Канна Рачева, която по време на живо включване в ефира на телевизията заяви:
“...сградата на ВСС на ул. “Екзарх Йосиф”, където утре в 9 часа и 30 минути ще започне обсъждането на искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Ахмед Доган”.
В сградата се провежда пленумът на ВСС, а въпросното искане на Съюза на съдиите се отнася до предсрочното освобождаване на Иван Гешев.
Според индекса за свобода на словото на "Репортери без граници" страната ни се нарежда на 111-то място в света. В последния доклад се очертават редица проблеми в медийната сфера, сред които политически натиск над журналисти и непрозрачност на собствеността.
За политически вмешателства в редакциите се говори и в докладът на Европейската комисия и резолюцията, приета от Европейския парламент.
Публикуваме цялото писмо без редакторска намеса:
РЕАКЦИЯ НА ДПС ПО ПОВОД (ЗЛО)УПОТРЕБАТА НА МЕДИИ ЗА ПРОПАГАНДИ, ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ
На вниманието на:
Любош Йетмар, Главен изпълнителен директор, СМЕ Bulgaria
Флориан Скала, CEO bTV Media Group
БТВ Медия груп
СЕМ
С нарастваща тревога наблюдаваме все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания в национален ефир, и по-специално в най-гледаната национална телевизия БТВ. Смесването на новини с политическа пропаганда, чрез въвеждането на коментар в тях, тенденциозният, според нас, подбор на теми и събеседници отдалечават медията от стандартите на високата и отговорна журналистика - коректив, а не партиен пропагандатор.
И ако до днес избирахме да изразим с мълчание несъгласието си с този модел на (зло)употреба на уважавана медия за предизборно-политически цели от неуспели политически лидери и техните котерийни партийки, то в емисията новини на БТВ в 19 часа на 21-ви октомври бе премината и последната психологическа бариера на откровената лъжа и манипулация. Репортерът Канна Рачева, журналист със солиден професионален опит и стаж, изрече в ефир следната недопустима неистина “ ...сградата на ВСС на ул. “Екзарх Йосиф”, където утре в 9 часа и 30 минути ще започне обсъждането на искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Ахмед Доган”.
Длъжни сме да подчертаем предварително, че не бихме приели опити за замитане на този скандален акт “под килима”, с оправданието, че това е лапсус или каквото и да е от този порядък.
И тъй като този акт нито е първият, нито е изолиран случай, смятаме, че не е нужен подробен програмен скрининг, за да направим констатация, че медията има фиксация върху почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, който, да припомним, е напуснал активната политическа дейност от 8г. Доколкото с манипулации срещу г-н Доган се занимава основно Хр. Иванов, оставаме с впечатление, че медията обслужва неговата партийка.
Настояваме ръководството на БТВ да обсъди и осъди подобни нездрави зависимости и прояви от страна на журналисти от медията.
Настояваме за публично извинение от страна на БТВ и Канна Рачева.
Обръщаме се с призив към всички журналисти, редактори, продуценти – честността и доверието в медиите ви превръщат в Четвърта власт. А властта задължително означава отговорност. И тази отговорност е прекалено голяма, за да се допусне да бъде разяждана от червея на съмнението и недоверието.

Top