КАТЕГОРИИ

Борисов бесен на спекулантите, Радев предупреди за хуманитарна криза

"Има ефект от усилията срещу коронавируса, поне България задържа засега кривата на разпространение доста ниско, така че здравната ни система, която има ограничен капацитет, да може да поеме потенциалните случаи" - това заяви президентът Румен Радев събра на спешна среща за мерките срещу коронавируса премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главния секретар на МВР Ивайло Иванов, директора на Главна дирекция "Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов и началника на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски.
Държавният глава отбеляза, че Министерски съвет е направил организация, но подчерта, че важен за него не е терминът "извънредно положение", а мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата - ефективни, добре планирани и осигурени.
"В страната се вихри спекула с най-необходимото: лични предпазни средства и дезинфектанти. Понеже отговорните институции не я виждат, искам да призова гражданите да продължат да подават сигнали, да публикуват в социалните мрежи и да призова всички българи, които в момента спекулират. Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели. Призовавам ви, не го правете! Не е достойно", апелира Радев, като по този начин отново индиректно критикува управляващите.
"Приемаме и строги мерки за лекари, които отказват да изпълняват своята хипократова клетва, но трябва така да направим, че преди да накажем медицинските лица, да бъдат осигурени както трябва - с лични предпазни средства, инструкции и алгоритъм на работа, за да не демотивираме медицинските работници", каза той по повод предложението на управляващите да бъдат наказвани лекари, които отказват помощ на заразени с коронавирус.
Междувременно обаче то отпадна от предвидените законови поправките след бурни дебати в парламента.
"Ясно е, че както и България и много други държави не сме били подготвени за криза от такъв мащаб: дезинфектанти, предпазни материали. Не е само при нас, а почти навсякъде. Прекрасно е, че индустрията ни е запазила потенциал и той се разгръща даже може да изнасяме. Дори в София лекари нямат маски, няма лични предпазни средства. Какво остава за други градове. Когато има една такава криза, много важно да има и надлежна информация. Можем ли да кажем на българите на първа и втора линия кога ние очакваме да бъдат задоволени тези нужди. Общопрактикуващите лекари в пряк достъп поставят въпроси и за бързи тестове, да не изключваме всички дентални работници, аптекари, лекари, търговските обекти, които не могат да затворят, органите на реда и транспортни работници. И да стигнем и до хората, които работят в предприятията. Има предприятия и структури пряко свързани с националната сигурност на страната", допълни Радев.
Той благодари и на медиите, които дават инструкции за това как да предпазим себе си и околните от коронавируса.
"Информацията е важна, за да избегнем паниката. Да не се насажда повече страх и паника. Мисля, че хората са достатъчно изплашени. Да покажем, че институциите са дисциплинирани, не надскачат закона. Иначе показваме дезорганизация. Обнадежден съм и благодарен на българите, че се вслушаха в призива и има рязка промяна в съзнанието на хората. Когато имаме такава операция, е важно да имаме надлежно осигуряване, информация, алгоритми, инструкции", каза още той.
И добави:
"Знам, че правителството работи и с държави в и извън ЕС. Аз също съм в диалог с държавни глави за условия за закупуване".
Президентът напомни, че паралелно със здравната криза се развива и икономическа и социална криза.
"Ако не действаме сега, тя може да се превърне в хуманитарна криза за хиляди българи. Трябва да покажем, че със взаимодействие, с общи усилия, с откровеност, съзнание, дисциплина, организираност и точната информация към хората, можем да излезем от това критично състояние", обърна се той към премиера.

 

 

Top