КАТЕГОРИИ

Созопол- горещият картоф на ГЕРБ

Промяна или подмяна очаква Созопол на предстоящите избори наесен? Отговор на този въпрос ще даде насроченото за 5 август номинационно събрание на структурата на ГЕРБ в морската община.
С наближаването на събранието страстите в Созопол се нажежават до червено и дори отстъпват пред грижите, които създават на местните хора слабия туристически сезон и ежедневните проверки от различни институции и ведомства.
Вероятните номинации са Катя Стоянова, която изпълнява длъжността кмет след отстраняването на Панайот Рейзи по обвинение за присвояване на 2 млн. лв. общински средства, Красимира Германова- председател на общинския съвет и общинския съветник Георги Пинелов. Едва ли някой има илюзии, че опитен политик като Рейзи няма да подготви подходящия сценарий.
Катя Стоянова е дългогодишен съратник на Рейзи и зам. кмет в трите му мандата. През годините си е спечелила симпатиите на местните като почтен и принципен човек и добър администратор. А това, че е добър администратор тя показа през тези няколко месеца, в които управлява морската община и успява да държи общината далеч от публични скандали, както и да осигури прилични условия за местния туризъм. Дали обаче созополчани ще й простят дългогодишната близост с дискредитирания вече Рейзи?
Скритият коз в ръкава на Рейзи, обаче е председателката на местния парламент Красимира Германова. Тя е най- близкият му човек в екипа и винаги се е радвала на неговата протекция. По време на избори е била шеф на предизборния щаб и втора в листата след Панайот Рейзи. Като шеф на местния парламент изкъсо държи общинските съветници на Рейзи и създава не малко главолия на опозицията. Звездата й на политическата сцена изгрява с Рейзи, който през годините успява да я наложи и да й придаде нужното самочувствие. В последната година авторитетът на Красимира Германова повяхва. Местните я наричат шеговито „екскурзиантката“ заради честите й воайяжи в чужбина и „мадам Tupperware“, заради търговията с домашни посуда на тази марка.
Тайното оръжие на Панайот Рейзи в предстоящите номинации е дейността й в национален и международен план. Красимира Германова е председател на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети/ НАПОС-РБ/ и делегат на Европейския комитет на регионите към ЕК, което със сигурност би впечетлило Изпълнителната комисия на ГЕРБ при окончателното си решение.
Трета сигурна номинация е на общинския съветник от ГЕРБ Георги Пинелов. Първият конфликт с Рейзи се появява още на миналите избори, когато Пинелов е поставен на неизбираемото 16-то място в листата за общински съветници, но успява чрез преференции да стигне до второ място. Още тогава градоначалникът със спечелен трети мандат влиза в директна конфронтация с Пинелов и му предлага да се оттегли, виждайки в негово лице реална конкуренция. С това той определя и позицията на младия общински съветник, който четири години е сочен като вътрешна опозиция на кмета и хората му.
Още след оповестяване на обвиненията срещу Панайот Рейзи от Специализираната прокуратура, в публичното пространство в морския град започва да се говори, че „ерата на Рейзи“ си отива и новият кмет ще бъде Георги Пинелов. Това никак не се харесва на отстранения кмет, виждайки спонтанните симпатии на хората. Според публикации страхът от несистемния Пинелов стига кулминация по време на едно събрание на кметове и общински съветници, на което Рейзи го моли да напусне и го заклеймява като предател. Междувременно Георги Пинелов подава до Изпълнителната комисия оставката си като член на ръководството на местната организация на ГЕРБ, несъгласен с политиката на организацията по време на европейските избори. Наш източник, който е видял оставката, твърди че в нея са описани и методите на управление на структурата от страна на Панайот Рейзи, който по това време вече дори не е член на ГЕРБ.
Горещо е и в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която трябва да вземе окончателното решение кой да бъде кандидатът за кмет на ГЕРБ в Созопол. Дали да изпълнят заръките на Бойко Борисов за моралните стандарти или да избегнат радикални промени в местната структура на ГЕРБ, предвид оставащото малко време до изборите? Това решение ще даде окончателен отговор на въпроса за промяната и подмяната в Созопол.

 

 

Top