Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
В края на наситената със събития 2023 година за Държавна Опера Бургас, с реализирани успешни спектакли - включително и
6 ДЕКЕМВРИ, СРЯДА8:30 часаХрам „Св. Николай Чудотворец“, к-с „Меден рудник“Тържествена Света литургия в чест на Св.
Само в Областна администрация Бургас от цялата страна се провежда кампанията „Елха на доброто“за 7 поредна година!В
Никулденската трапеза е неизменна част от празника на Бургас 6 декември. И тази година по традиция Община Бургас
Сред събитията в празничната програма, посветена на 6 декември, е и изложбата на обичаната художничка Радка
От 5 декември 2023 г. в Бургас гостува документална изложба на Държавна агенция „Архиви“, озаглавена „Кървавото лято на
В Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) гостуваха ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“, 11е клас, специалност „Брокер на
Отново е време за подкрепа на любимите обекти и дестинации в Бургас! Започна онлайн гласуването за седмите Годишни
Културният туристически комплекс "Ченгене скеле" подготвя изложба, базар, курбан и концерт подготвя подготвя специална
Екип от ученици с ръководители инж. Мая Пурлантова и инж. Стефан Чанев взеха участие в „Базар на професиите“. Първото
Понеделник, 23 Октомври 2023 09:06

Да задържим младите тук, без да се предлага решение, е просто лозунг

Всички говорят за образованието като приоритет. Важно е обаче този приоритет да е съобразен с правомощията и отговорностите, които са определени за общините в законодателството. Защото всичко друго ни превръща в носители на празни обещания, категоричен е кандидатът за общински съветник Христо Панайотов.

В образованието има много отворени въпроси, в които общините имат място. И един от най-важните е този за връзката между образованието и бизнеса. От една страна той е свързан с качеството на образованието и качеството на работните места, от друга страна е свързан с демографията както на общината, така и на региона.  Мястото на общината в този процес е съществена – да работи съвместно с образователните структури и бизнеса по няколко важни  въпроса.

Г-н Панайотов, какво трябва да се направи, за да се ускори този процес на взаимодействие между образованието и бизнеса в община Бургас?

Първо искам да уточня, че да се случи това, е необходимо взаимодействие между общинската администрация и общинския съвет.

Въпросите, които Общината може да решава в системата на образованието съвсем не са малко.  Какво предлага образованието?   Какво търси  бизнесът?  Какво е съответствието между търсенето и предлагането? Как се определят нуждите на общината и региона от специалисти с определена образователна степен и квалификация?

Това са въпроси, в които Общината има отговорности, без да измества или изземва ничии функции и възможни решения. Общината има възможности  и интерес да следи средата, да  организира и провежда ежегодни проучвания и анализи на бизнес средата , в които да се установяват нуждите на бизнеса от специалисти, перспективите в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, за да могат да се реализира и  прогнозира подготовката на кадри в общинските училища и се подпомогне работата на образователните структури, които са на друго подчинение, вкл. на висшите училища.

В правомощията на Общинския съвет е да приема и предлага  план-приема в общинските училища. Важни са всички решения, но от много съществено значение е решението какви специалности се приемат за професионалните гимназии. Именно тук е важно да се намери взаимодействието с бизнеса, за да не вървят различните системи по успоредни и непресичащи се пътища.

Така ще бъде подпомогната  работата на Общинския съвет при вземането на решения, с които се предлага съответния план – прием . Промените, направени в съответните закони все още не са достатъчни, за да регулират този процес, поради което е важна отговорността на общинските съветници, както и тяхното отношение към изграждането на устойчива икономическа среда, част от която се явява образованието.  Предлаганите проучвания и анализ ще позволят осигуряване  на работни места за завършващите специалисти – както със средно, така и с висше образование. Това е въпрос със съществен принос в подобряване на демографското  състояние на общината. Ако е налице съответствие в търсенето и предлагането между образованието и бизнеса, по-голямата част от абитуриентите и абсолвентите ще се ориентират към регионалния бизнес, ще имат възможност да започнат първа работа , ако не продължат  във висше училище, или да се върнат след завършване на висше образование, независимо къде се обучават.   Така младите няма да мигрират към други градове или към чужбина. Това е и част от проблема за задържането на младите хора в Общината и региона.

 Да задържим младите тук, без да се предлага решение, е просто лозунг.

Каква е ролята на общинския съвет в този процес?

Има много възможности за решения на Общинския съвет – от специализирани общински програми, до общинска подкрепа, обвързани с работа на територията на общината. Те могат да бъдат отнесени както към младите хора, така и към бизнеса. Добър принос в поддържането на добра икономическа среда е ориентацията на младите хора към предприемачество. Взаимодействието  между образованието и с бизнеса  ще мотивира и насърчи младите хора към активност в стратегически за региона икономически направления, ще се развият старт-ъпи  и по този начин ще се формира  - център на образователно и икономическо развитие. Наричат подобни градове „smart city“, на Бургас му прилича да бъде такъв по няколко причини – има база за дигитални технологии, туризмът се нуждае от силна и интелигентна технологична и логистична подкрепа, опазването на околната среда с наличието на море, крайбрежни и влажни зони, защитени зони и езера изисква съвременни  решения за опазване и контрол. Засилване на частта за взаимодействие между бизнеса и образованието в стратегията на Общината ще бъде наша задача за следващия мандат.

 Разбира се наясно съм с това, че образованието е далеч по-всеобхватна система от това човек да намери работа и да се съобрази с изискванията на регионалния бизнес. Но е важно да се работи в тази посока именно сега и да се предлагат на младите хора възможно повече избори.

Христо Панайотов е кандидат за общински съветник в Бургас за втори мандат от листата на БСП с №1  и преференция 103.

 

 

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
A proposal for the development of a tourist logo of Sozopol will be
Nessebar is again in a prestigious ranking. This time, the magnetic city
The umbrellas on the beach in Sveti Vlas will be without money until the
The regional government of Sicily announced today, 17 May, the launch of a
The Municipality of Burgas has provided an opportunity for the swimming
The capital aims to put an end to homelessnessOn 14 May, the City of
Voting for ideas to be implemented in Šiauliai is over and the votes have
New energy-saving bus shelters have appeared in the port city of Gdynia in
With over 500 participants from 60 countries, including over 200 renowned
ВЕСТИ
  • Prev
Предложение по разработке туристического логотипа Созополя будет
Несебр снова в престижном рейтинге. На этот раз магнетический город
Зонтики на пляже в Святом Власе будут без денег до конца мая. О
В венгерском Будапеште продолжается чемпионат Европы по водным видам
Муниципалитет Бургаса предоставил возможность наполнить бассейн в
Какое мясо лучше всего готовить на гриле? Как правильно замариновать
"Письма счастья" стали получать пользователи WhatsApp после изменений
Премьер-министр РФ Михаил Мишустин утвердил положение о Единой
Если кто-то когда-либо думал, что корзины слишком просты, чтобы их можно
Ще гласувате ли на парламентарните избори?