КАТЕГОРИИ

Нова книга за Созопол подготвя Людмила Калоянова

С особена гордост созополчани говорят за Людмила Калоянова. На хилядолетния град не липсват талантливи и успешни хора, но крехката и изключително талантлива Людмила е най- новият повод за гордост.
Людмила Калоянова вече работи върху финалния вариант на книга, посветена на родния Созопол. Целта на книгата е да разгледа историята на Созопол в контекста на митологеми и исторически събития, които го оформят първо като полис и по-късно като ранно-християнски център, като проследи нишката на конфликтност и приемственост между паганизъм и християнство.
Людмила в момента е в Созопол и черпи вдъхновение от очарователната атмосфера на родния град, за да завърши най- новата си книга, която ще зарадва читателите в най- скоро време, научи Burgasdream.com.
Людмила Калоянова е носител на множество престижни литературни награди. След като спечели първа награда от международния конкурс „Изящното перо“ в Чикаго през 2017 г., само година по-късно Людмила стана лауреат на първото издание на националния литературен конкурс "Нова социална поезия". Отличеното стихотворение "ИЙСТ РИВЪР" бе преведено на няколко езика и публикувано в сп. "Нова социална поезия" и други електронни издания.
При изключителен успех и много интерес от страна на съграждани и гости на Созопол премина и официалната премиера на поетичния ѝ сборникAnadromous, представен по време на Празниците на изкуствата „Аполония“ 2018 в Созопол. През месец март тази година книгата ѝ Анадромус бе представена и пред българската общност в Чикаго. На срещата присъстваха представители на творческата диаспора и Генералното Консулство на България в Чикаго, а Чикагската телевизия BG7TV засне специален репортаж за представянето на книгата. Людмила изнесе кратка лекция за проблемите на българската емиграция, свързани с „избора и завръщането“.
Макар и далеч от родината, Людмила работи непрекъснато за запазване и разпространение на българската култура и духовност в чужбина. В качеството си на новоизбран зам. председател на Съюза на българските писатели в САЩ и по света,Людмила бе част от официалната българска делегация, която на 24 май т.г. посети Конгресната Библиотека на САЩ във Вашингтон. По случай празника на българската писменост и култура, делегацията дари на Българската секция на Библиотеката колекция от книги на български език.
.

Top