КАТЕГОРИИ

90-годишна бизнесменка пое бизнеса на Миню Стайков

90-годишна жена тихомълком придобива бизнеса с алкохол на арестуваният олигарх Миню Стайков. Оказва се, че предприемчивата старица е майката на арестувания алкохолен бос. След серия финансови операции, участие на офшорки и доверени адвокати баба Станка Стайкова, майка на Миню става собственик на половината от акциите в създаденото от сина и предприятие "СИС Индустрийс". Покрай сделките е обявен и финансовият отчет на алкохолната фирма за миналата година. От документа става ясно, че заводът в Карнобат е натрупал над 4.6 мл. лева загуба.
Наред със завода за ракия и водка в Карнобат "СИС Индустрийс" притежава и десетки хиляди декари лозя. Любопитно е, че самите сделки стават по време когато Стайков е в ареста по обвинение за участие в престъпна група за производство и продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.
Трансформацията стартира още през 2016 г. Тогава Стайков и аверите му прехвърлят акциите си във винпрома на името на две офшорки - "Фронтиър Холдингс" и "Синевикс", показва проверка на "България днес". В резултат фамилията запазва едва два процента от акциите чрез съпругата на олигарха Рени.
Паралелно с появата на офшорките бизнеактивност развива и майката на олигарха баба Станка. Навръх 90-годишният си юбилей дамата създава фирма "Нет акуизишън". Там тя държи 99.8 процента от акциите, а останалите са на адвоката на Стайков Красимир Трифонов.
Втората част от схемата с винрпома е реализирана през лятото на миналата година. Събитията се случват малко след като спецпрокуратурата разби нелегална фабрика за цигари в Карнобат. За нейн бос обвинителите обявиха Миню Стайков.

 

 

Top Finish