КАТЕГОРИИ

Министерството на културата подхваща старите сгради в Бургас

Експертна комисия от Министерството на културата пристига днес в Бургас, за да обследва всички стари сгради на централния площад „Тройката”. В този списък влиза и зданието, в което се помещава книжарница "Хеликон". Инспекцията ще продължи около месец, а целта е да се установи кои сгради имат характеристиките на паметник на културата. Това съобщи министърът на културата Боил Банов, който беше на посещение в Бургас. Визитата му е във връзка с излязлата по медиите информация, че старите сгради в центъра на града ще бъдат съборени и на тяхно място ще започне ново строителство.
До момента за две от сградите има подадени декларации за признаването им за паметници на културата. Тази на книжарница „Хеликон“ не е сред тях. Въпреки това, комисията от Министерството на културата, ще направи анализ дали и тя има характеристики за това. „Ще се установи дали може да се направи ансамбъл, което е нашата цел не само в Бургас, но и в Пловдив, София и в останалите градове. От този момент нататък има пълен стоп на каквито и да е действия, докато не се произнесем по характеристиките на сградите.“, заяви министър Банов.
Припомняме, че в края на миналата година в района бяха съборени редица постройки, за да бъде изграден паркинг от фирмата инвеститор. Оказва се обаче, че тези дейности попадат в охранителна зона. „Всякакви действия в тази зона също трябва да се съгласуват с Министерството. При всички положения към този момент нямаме нищо съгласувано, така че ще дойдат и от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство", за да погледнат какво е правено в близко време и дали е правено законосъобразно“, допълни министърът. Той определи като абсурдна хипотезата, че с чиновнически подпис може да се събаря или надгражда паметник на културата.

Top Finish