КАТЕГОРИИ

Заради пътуващите от общините към Бургас обявиха грипна ваканция

На свое заседание Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас.
От Регионална здравна инспекция /РЗИ/ докладваха, че към настоящия момент на база изследвания в последните седем дни има заболеваемост, която е 468 случая на 10 000 души население. Най-силно засегнати са по-малките общини, но поради факта, че по-голямата част от жителите пътуват ежедневно към областния град, епидемията се развива и в самия Бургас.
По данни на специалистите от РЗИ най-засегнати са малките деца от 0 до 14 години. Най-висок е процентът на отсъстващите ученици в община Карнобат - 62%. В община Бургас делът им е 24%, а в Несебър и Созопол съответно 22 и 27 на сто.
В сила влизат следните противоепидемични мерки за снижаване на заболеваемостта:
* обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас, считано от 25.01.2020г.,
* преустановяване на учебните занятия във всички училища на територията на област Бургас за периода 27.01-31.01.2020г. включително.
* прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации са сред другите противоепидемични мерки.
* детските градини ще работят с режим на „засилен филтър”, като ще бъде ограничен достъпа на родители и външни лица.
От Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания апелират към гражданите да избягват посещаване на събития от масов характер.

 

Top Finish