КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Бургазлийката Лазарина Бончева подари боен кораб на Морското училище

Макет на военeн кораб USS Arizona, който е в мащаб 1:200, ще краси фоайето на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола".
Той е изработен от бургазлийката Лазарина Бончева, която е успешен състезател по корабомоделен спорт.
След края на Европейският шампионат, на който градът ни беше домакин, 37-годишната жена обяви, че ще се радва много ако лично направеният от нея кораб вдъхновява възпитаниците на Морското училище.
„Някога в Бургас също е имало клуб, в който деца са правели такива макети, а за съжаление в момента няма. Ние членуваме в клуб в друг град. Бургас е морски град и ми се иска и тук да има такъв клуб. Ако можех, бих подарила макетът на всеки, но си мисля, че Морското училище е най-доброто място за него.”, коментира Лазарина Бончева.
Военният кораб "USS Arizona" спечели златен медал в категория С -6. Това е 30-ото отличие за авторката. По регламент всеки модел на кораб има право да се явява по състезания пет години.
Страстта по корабните модели Лазарина предава успешно на своята 10-годишна дъщеря Анастасия, която получи бронзов медал при юношите.
Още четирима българи получиха златни медали и грамоти в различните категории: Любомир Ненов клас C2, Йордан Яйманов и Кольо Грунешки си разделят златото в категория, клас C3-D, Славян Нарлев в категория C3-B.
Бургазлии и гости разполагаха с една седмица да разгледат при вход свободен 200 модела на сръчни майстори от 16 държави - България, Румъния, Хърватска, Чехия, Полша, Русия, Беларус, Казахстан, Украйна, Италия, Холандия, Великобритания, Сърбия, Унгария, Словакия и Швеция.

 

Top Finish