КАТЕГОРИИ

Фестивалът "Шарено котле" в к-с "Меден рудник" стартира с фолклорен концерт

Богата фолклорна програма, снимки с народни носии кулинарен базар и още много изненади са част от 6-то издание на културния фестивал "Шарено котле". Фестивалът стартира днес,9 юни от 10.30 часа до СУ "Петко Росен" в ж.к. "Меден рудник".
Фестивалът се организира от читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985" с подкрепата на Община Бургас.
Идеята на празника е представители на по-големите етнически общности в Бургас да се представят с традиционния си фолклор, характерни ястия, предмети от бита и занаяти. Организаторите вярват, че опознавайки своите различия, хората да открият и това, което ги сближава и ги обеднява в едно цяло.
Фестивалната програма включва пъстра концертна фолклорна програма на откритата сцена до СУ "Петко Росен" с начало 10.30 часа с участието на: ФФ "Чинките", танцова формация "Младост", детска фолклорна група "Медено котле", гайдарска група "Вая", музикално ателие към ПГСАГ "Кольо Фичето", танцова група "Медено котле", фолклорна група "Приятели", Турска фолклорна група - с. Добра поляна, фолклорен ансамбъл "Царево" - Царево.
Кулинарен базар ще представи богатото разнообразие от типични за различните кухни сладки и солени вкусотии, които ще се предлагат на специално подредени за целта щандове. Представителите на общностите ще се включат в кулинарна битка, а журито ще определи кой ще е "Майстор сладко" и "Майстор солено" за тазгодишното издание на фестивала.
Арт работилници за традиционни занаяти ще ви запознаят с грънчарство, кошничарство, терзийство, както и с изработването на сувенири от естествени материали, играчки от плат, бижута и др.
Всеки посетител ще може да си направи снимки с български, арменски, руски, турски и ромски носии.
Фестивалната програма ще приключи с вечерен концерт от 17.00 часа с участието на танцови школи "Амира", "Елит Танго", вокални групи "Сезони" и "Изгревчета", балканска група "Месечина" и Acoustic band "Avalon".

 

Top Finish