Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
В края на наситената със събития 2023 година за Държавна Опера Бургас, с реализирани успешни спектакли - включително и
6 ДЕКЕМВРИ, СРЯДА8:30 часаХрам „Св. Николай Чудотворец“, к-с „Меден рудник“Тържествена Света литургия в чест на Св.
Само в Областна администрация Бургас от цялата страна се провежда кампанията „Елха на доброто“за 7 поредна година!В
Никулденската трапеза е неизменна част от празника на Бургас 6 декември. И тази година по традиция Община Бургас
Сред събитията в празничната програма, посветена на 6 декември, е и изложбата на обичаната художничка Радка
От 5 декември 2023 г. в Бургас гостува документална изложба на Държавна агенция „Архиви“, озаглавена „Кървавото лято на
В Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) гостуваха ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“, 11е клас, специалност „Брокер на
Отново е време за подкрепа на любимите обекти и дестинации в Бургас! Започна онлайн гласуването за седмите Годишни
Културният туристически комплекс "Ченгене скеле" подготвя изложба, базар, курбан и концерт подготвя подготвя специална
Екип от ученици с ръководители инж. Мая Пурлантова и инж. Стефан Чанев взеха участие в „Базар на професиите“. Първото
Понеделник, 28 Август 2023 12:15

В Бургас ще обсъждат потенциалът за вятърна енергия в морето

Международни лектори ще споделят знания по време на първата лятна школа "Marine Renewable Energy Academy", организирана от Стопанския факултет и Бургаския филиал на Софийски университет в партньорство с Британското посолство. Събитието ще се проведе между 4 и 8 септември с подкрепата на община Бургас. Едни от най-добрите академици и експерти от Великобритания, САЩ, Дания и СУ "Св. Климент Охридски" ще споделят интердисциплинарни познания в областта на възобновяемите енергийни източници в морето.
В България засега липсва законова рамка за подобни проекти, въпреки че потенциалът е доказано голям. Точно затова е интересно да види и какви решения могат да се приложат, така че да вятърната енергия да може да се развива и в българските води на Черно море.
Кои са лекторите
Д-р Маурицио Колу е професор по инженерство на инсталации за добив на енергията от вятъра на катедра NAOME към Университета в Стратклайд, Глазгоу. Неговата експертиза се фокусира върху приложната механика, и най-вече в създаването на многопосочен, свързан модел на динамиката на системите за възобновяема енергия от морето. Той разработва концептуални и демонстрационни модели за проектиране на офшорни инсталации за възобновяема енергия. При участието си в Академията той ще засегне технологичния напредък и иновациите във вятърната енергетика от морето, и по-конкретно технологията на плаващите ветрогенератори, които са особено важни за региона на Черно море поради дълбочината на морските пространства.
Университетът Абърдийн пък е важен международен център за енергийни изследвания и иновации, а Факултетът по инженерство е особено известен с програмите си в областта на енергетиката - нефт и газ, възобновяема енергия и подводно инженерство, като има специален фокус върху технологиите и иновациите в областта на морската енергия. Инициативи като проектът Hywind на Equinor- първата плаваща ветроенергийна централа в света- се намират в Абърдийншир. Компанията Vattenfal също е избирала Абърдийн за Европейския център за развойна дейност в областта на офшорната вятърна енергия и за най-големият в Шотландия тестови център за тези технологии. Гостуващия лектор д-р Сринивас Срирамула от университета на Абърдийн ще се концентрират върху прехода от нефтената и газовата индустрия към възобновяемата морска енергия и потенциалните синергии с водородните технологии.
Академията също така ще разгледа социалното и екологичното въздействие на вятърните проекти. Датският технологичен институт и по-конкретно Институтът му по вятърни технологии и енергийни системи е един от най-авторитетните академични партньори, който обхваща пълния спектър по тези теми - от изследване на наномащабни структури до атмосферния поток на макрониво; от проектиране на новото поколение турбини до цифрови енергийни решения за бъдещето; от разработване на електрически енергийни системи до изследване на по-демократични и приобщаващи процеси за развиване на проекти. Представителят на Датския технологичен институт в Академията, д-р Нилс-Ерик Клаузен, ще засегне подходите в планирането на офшорни вятърни проекти, възможните екологични ефекти и стратегии за тяхното смекчаване.
Д-р Ан Велентурфа от Университета в Лийдс пък ще засегне новото разбиране за интеграция на принципите на кръговата икономика във ветроенергийна индустрия и по-специално в производството, монтажа и извеждане от употреба на офшорните вятърни турбини. Д-р Мария Петрова от Университета в Джорджтаун ще представи своето изследване относно обществените възприятия и реакции на местните общности към морската енергия в САЩ и други страни.
Последните 2 дни на Академията ще се фокусират върху икономическите и регулаторни аспекти, както и ще запознаят участниците с широкия спектър от рискове и тяхното управление от гледна точка на практика, като техническият консултант Йорген Нелемосе ще сподели своя дългогодишен опит, придобит с десетки успешни проекти в глобалната ветроенергийна индустрия.
Идеи и проекти
"Откриваме първото издание на тази лятна академия с идеята, че секторът на офшорната възобновяема енергия може да вдъхнови разработването на иновативни демонстрационни и изследователски проекти и инициативи за синя икономика в региона. Получаваме подкрепата на Британското посолство, което има за цел да насърчи технологичния трансфер и обмена на опит с компаниите от Великобритания, страната - световен лидер в тази индустрия. Все още в България има недостатъчно познание за спецификите и въздействието на новите технологии, които се разработват в Северно и Балтийско море от десетилетия. Групата регистрирани участници е доста разнообразна, като се радваме, че интерес прояви и публичната администрация, но ще посрещнем и професионалисти от целия регион", споделя инициаторът на Академията, гл.ас.д-р Мария Трифонова.
Академията е припозната и от The Common Maritime Agenda for the Black Sea, инициатива на ЕК за подкрепа и развитие на синята икономика в Черно море чрез сътрудничество.
Регистрационната форма за участие в Академията е отворена до 01.09.2023 г., а повече информация може да намерена на този сайт: https://mreacademy-feba.com/. Студенти и докторанти ползват 50% отстъпка от регистрационната такса.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
A proposal for the development of a tourist logo of Sozopol will be
Nessebar is again in a prestigious ranking. This time, the magnetic city
The umbrellas on the beach in Sveti Vlas will be without money until the
The regional government of Sicily announced today, 17 May, the launch of a
The Municipality of Burgas has provided an opportunity for the swimming
The capital aims to put an end to homelessnessOn 14 May, the City of
Voting for ideas to be implemented in Šiauliai is over and the votes have
New energy-saving bus shelters have appeared in the port city of Gdynia in
With over 500 participants from 60 countries, including over 200 renowned
ВЕСТИ
  • Prev
Предложение по разработке туристического логотипа Созополя будет
Несебр снова в престижном рейтинге. На этот раз магнетический город
Зонтики на пляже в Святом Власе будут без денег до конца мая. О
В венгерском Будапеште продолжается чемпионат Европы по водным видам
Муниципалитет Бургаса предоставил возможность наполнить бассейн в
Какое мясо лучше всего готовить на гриле? Как правильно замариновать
"Письма счастья" стали получать пользователи WhatsApp после изменений
Премьер-министр РФ Михаил Мишустин утвердил положение о Единой
Если кто-то когда-либо думал, что корзины слишком просты, чтобы их можно
Ще гласувате ли на парламентарните избори?