КАТЕГОРИИ

На среща в Поморие обещаха подкрепа на лозари и винари от Бургаска и Варненска област

Извънредни мерки ще подпомогнат лозаро-винарския сектор в България, който изпитва затруднения заради пандемията от COVID-19. Това стана ясно по време на информационна среща на Министерството на земеделието и храните и горите в Поморие. Лозари и винопроизводители от Бургаска и Варненска област получиха информация за подготвените механизми от заместник-министър Лозана Василева.
Важен момент за бранша е разработване на мярка „Съхранение на вино“ за включването в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 година. Подпомагането на винарските предприятия ще бъде насочено към складиране на вино с цел временното му оттегляне от пазара заради невъзможността да бъде пласирано заради актуалното положение с коронавируса.
Предстои изменение на Наредба от 2018 година, което урежда кризисната мярка „Събиране на реколтата на зелено“. Максималният размер на подпомагане, който може да получи бенефициент за тази кампания е 3036,86 лева на хектар. В момента по нея е активен прием в Изпълнителната агенция по лозата и виното със срок до 5 юни, а заявления по мярката в Държавен фонд „Земеделие“ ще се приемат от 15 до 19 юни.

Top