КАТЕГОРИИ

Скандалният строеж на Людмил Стойков с одобрение от Бургаската екоинспекция

Проектът за строеж в къмпинг „Градина“ е възобновен, доказателство, че когато олигарсите строят не заплашват природата. В края на ноември бургаската екоинспекция отново е дала зелена светлина за изграждане на търговски комплекс на метри от морето.
Екоинспекцията е издала положителна оценка за съвместимост на строежа, въпреки че той попада в Защитената зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и граничи със Защитената зона „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания, информира Сега.
Инспекторите, които трябва да защитават околната среда, твърдят, че строежът ще засегне "само малко" защитената зона и нямало да навреди на птиците. На практика заради проекта се намалява буферната зона, която трябва да е свободна от застрояване.
От екоинспекцията дават следните обяснения. В терена няма дюни, те били в непосредствена блоизост. Територията е урбанизирана, за курортна дейност. Обектът попада в зона „А“ на крайбрежието, предвидено е 20% плътност на застрояването, седем метра максимална височина и 70% озеленяване.
Бистро, бар, търговски обект с обслужващи площи и трафопост, на терен от 5 дка, ще изникнат на метри от морето. Възложител на строителството е „Дюни“ АД, зад което стои известният бизнесмен Людмил Стойков.Работата по проекта започна през януари, но последва замразяване - зарад протести и сигнали, че нагазва в защитена територия.

Top