КАТЕГОРИИ

Данъчните хвалят бизнеса по морето

Бизнесът по морето е станал по-дисциплиниран, показват проверките на данъчните от Териториалната дирекция на НАП в Бургас.
„В над 80% от проверките по Черноморието не са открити нарушения, което е показател за подобряване на доброволното спазване на законовите изисквания”, коментираха от приходното ведомство.
От извършените досега близо 5000 проверки, 800 открити наблюдения и мониторинг чрез патрули на дейността на над 8000 търговски обекта, делът на нарушенията трайно намалява до 640. Издадените заповеди за запечатване на обекти са 119, сочи статистиката на данъчните.
Най-често срещаното нарушение е несъответствието на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство, следвано от неиздаване на касова бележка.
От началото на лятната контролна кампания до момента са открити 9 обекта, които изобщо нямат касов апарат, и те се запечатани. На 90 търговци с обекти по морето, които са имали стари неплатени задължения към бюджета, са били запорирани сумите, налични в касите им, на обща стойност близо 100 000 лв.
Само по Южното Черноморие от началото на лятната контролна кампания на НАП в 102 търговски обекта са извършени изземвания на средства от каси на 75 задължени лица. Проверени са и 288 къщи за гости и хотели. Екипите на звеното „Фискален контрол“ и на НАП Бургас са извършили над 3 000 проверки като се отчита подобрена фискална дисциплина. Случаите на драстични данъчни нарушения като например работа без фискално устройство са единични, уточняват от НАП Бургас.
Проверките на НАП по Чееноморието ще продължат до края на летния туристически сезон.

 

 

Top