КАТЕГОРИИ

Възстановяване от Covid-19: Руанда изпреварва България по темпове

Пандемията от Covid-19 разтърси световната икономика и доведе до безпрецедентно голяма несигурност в способността ѝ да се възстанови. И все пак експерти вече започват да прогнозират как би изглеждало то и кои страни първи ще успеят да се отърсят, пише журналистът от Би Би Си Линдзи Галоу в анализ, публикуван днес в британската медия.
За целта се изпозва Световният индекс на способносттта на страните да се възстановяват за 2019 г. на застрахователната компания FM Global, който анализира бизнес средата в 130 страни. Съчетавайки класацията с реакцията на всяка страна на коронавируса, авторката прогнозира за кои държави по света има висока степен на вероятност да поддържат стабилност и гъвкавост в кризата. В допълнение са взети предвид и мненията на експерти и местни жители на съответните места, за да се разбере как там се справят със ситуацията и какво може да се очаква в близко бъдеще.
И така: топ 10 на страните в индекса за 2019 изглежда така:
1. Норвегия
2. Дания
3. Швейцария
4. Германия
5. Финландия
6. Швеция
7. Люксембург
8. Австрия
9. САЩ
10. Великобритания
Със своите 59.8 точки от максималните 100 България е №45 сред 130-те държави през 2019 г.
С прибавянето на останалите критерии начело в прогнозата за най-бързо възстановяване излиза
Дания
С добре изградената си верига за доставки и ниското ниво на корупция в управлението втората в индекса страна бързо взе мерки за социално дистанциране, като на 11 март затвори училищата и нежизнено необходимия в този момент бизнес, затвори и границите си за чужденци на 14-и същия месец, когато в страната имаше малко потвърдени случаи на Covid-19.
Така разпространението на сезонния грип намаля със 70% спрямо миналата година и това бе определено като сигнал за успешни мерки.
От друга страна, датската култура, която предполага доверие към властите и единство в името на обща кауза при подобни случаи, също оказва влияние върху ефективността им. Хората вярват, че е техен морален дълг да правят лични жертви в името на общественото здраве.
Казаното дотук не означава, че там няма предизвикателства. Ударът върху туризма не е за подценяване.
За да подпомогне бизнеса, на 14 март правителството обяви пакет от финансова помощ, който покрива разходи по заплатите на работещите, но все още детайлните правила не са разписани и въведени и това води до несигурност и съкращения. И все пак мерките - включително плащане на 90% от заплатата на работещите почасово и на 75% от възнаграждението на заетите в засегнатите от кризата сектори - се приветства като модел за подражание в света, защото по същество "замразяват" икономиката, докато бурята стихне. Но този модел съвсем не е евтин. Очаква се да струва 13% от брутния вътрешен продукт на страната.
В страната има усещането, че това е световна криза и способността на Дания да се възстанови без съмнение ще зависи от начина, по който светът се адаптира и поддържа отворена търговия.
За да помогне на икономиката, датското управление обмисля също отслабване на някои от наложените ограничения до Великден, съобщава Bloomberg.
Страната разчита и на добре развития си фармацевтичен сектор.
Сингапур
№2 в списъка е Сингапур. Островният град-държава е нависоко в индекса (№21) заради силната си икономика, ниския политически риск, добрата инфраструктура и ниските нива на корупция. Страната напредва бързо в налагането на контрол над разпространението на вируса - на картата, отбелязваща ръста по страни, кривата на Сингапур е една от най-плоските.
И тук, както и в Дания, хората имат огромно доверие в правителството си, чиято работа е относително прозрачна относно всяка стъпка, която предприемат за преодоляване на кризата. Ако правителството налага нещо, като цяло хората се съобразяват. Все пак има нарушители, макар и не много, на които правителството вече е отнело паспортите и работните документи.
Като малка страна, Сингапур зависи от възстановяването на останалата част от света, за да може също да се оттласне нагоре, но жителите ѝ са убедени в доброто си бъдеще. Вярват и че кризата ще ги направи по-силна.
Голям плюс за страната са силно развитите й технологии. Фирмите бързо и лесно адаптираха работата си така, че служителите им да могат да работят от домовете си, без това да навреди да качеството. За самите сингапурци този начин също е удачен.
Правителството, също така, пусна мобилното приложение Trace Together за проследяване на разпространението на вируса, което много сингапурци свалиха.
САЩ
Индексът разделя страната на западни, централни и източни региони, но като цяло страната се представя добре - те са съответно №9, №11 и №22 в него, а причината: нискорисковата среда за бизнес и силна мрежа за доставки.
Вирусът е голямо предизвикателство за Ню Йорк, безработицата в САЩ достигна исторически нива, вследствие на временното затваряне на повече от половината американски щати, което засегна много ресторантите, търговията на дребно и други, които разчитат на пешеходците за големи обороти. Американското правителство обаче бързо прие стимулиращи бизнеса мерки с цел стабилизирането му. Стратегията за социално дистанциране изглежда, че също дават ефект. Всичко това би трябвало да намали цялостното влияние на вируса и да позволи бързо възстановяване на икономиката.
Финансови институции като Goldman Sachs и Morgan Stanley прогнозират "V-образна" рецесия и възстановяване с безпрецедентен отрицателен ефект (какъвто вече започва да се наблюдава), но и относително бързо възвръщане към нормалната дейност през следващите тримесечия на тази година. Консултанти като McKinsey имат по-умерен, но оптимистичен възглед за възстановяване, основан на успешното прилагане на мерки за общественото здраве - като блокиране на населени места - и политиките за подпомагане на бизнеса, като одобрения пакет от мерки на стойност 2 трилиона долара.
Възстановяването на САЩ е критично важно за световната икономика. Щатите представляват близо четвърт от глобалния БВП и останалата част от света е силно зависима от това как САЩ ще излязат от кризата.
"Най-общо казано, американската икономика е по-добре позиционирана за възстановяване от големи сътресения от по-голямата част от света. Населението е по-младо и по-мобилно, ограниченията на пазара на труда са по-малки и това прави пренасочването по-лесно" - казва Ерик Симс, професор по икономика в университета Нотр-Дам.
За да подпомогне възстановяването, президентската администрация предложи разделяне на нацията на области, които са по-малко засегнати и да им позволи нормална икономическа дейност.
В условията на пандемията от коронавирус здравната система на САЩ е остро критикувана. Но някои смятат, че именно тази криза ще доведе до подобряването ѝ и въвеждането на устойчива социална защита.
Руанда
Изненадващо или не, малката централноафриканска държава е в топ 5 на страните с най-добра прогноза за бързо възстановяване. Правителството ѝ може да се справи със ситуацията по много по-добър начин, отколкото в родните ни страни - отбелязва Би Би Си.
Благодарение на скорошното повишаване на нивото на управлението си Руанда прави скок в индекса през последните години с 35 точки до настоящото си място - №77 в света и №4 в Африка по способността си да се възстановява икономически от кризи. Най-големият плюс на страната в случая е доброто ѝ позициониране за излизане от този тип здравна криза благодарение на успешното овладяване и опазване на границите си от ебола след избухването на вирусната инфекция в съседно Конго през 2019 г.
С комбинацията си от универсална здравна грижи за населението, медицински доставки чрез дронове и проверки за висока температура по границите Руанда изглежда добре екипирана да остане стабилна в кризата, особено в сравнение с други страни в региона.
Руанда беше първата страна в Субсахарска Африка, която наложи пълна блокада и вече доставя безплатно храна врата до врата на най-уязвимата част от населението си. Да, туризмът ще бъде тежко засегнат в страната, която е и популярна дестинация. И въпреки това способността ѝ да ограничи броя на заразените и жертвите я поставя в отлична позиция за бързо възстановяване.
Нова Зеландия
12-тата най-способна да се възстановява от кризи страна има изключително високо ниво на управление и система за доставки. Страната бе в състояние да ограничи разпространението на вируса, затваряйки на 19 март границите си за чужденци и спирайки несъществените за справянето с кризата бизнеси, считано от 25 март.
Като островна държава, за Нова Зеландия е лесно да контролира границите си - основният източник на инфекция - и затварянето им е ефективно. В сравнение с други страни, реакцията на Нова Зеландия беше смела и решителна, но това се отплаща - епидемиолози казват, че тя ще е една от малкото нации, които ще останат "нормални" през следващите седмици.
Туризмът и износът съставляват голяма част от икономиката, така че Нова Зеландия ще изпита известни икономически трудности в близко бъдеще, но като цяло тя е добре поставена, така че да се възстанови при поддържане на ниски нива на държавен дълг и дори да излезе по-силна от кризата.

 offnews.bg

 

Top