КАТЕГОРИИ

По цял свят плетат защитни завивки за австралийските животни

Доброволци изработват завивки за прилепи, торбички за бебета кенгуру, птичи гнезда, ръкавички за коали, къщички за опосуми и други видове защита за торбестите животни.
В цял свят трескаво се плетат стотици защитни одеяла, къщички и торбички за останалите без подслон и пострадали от пожарите в Австралия животни, съобщи Ройтерс.
Занаятчийската гилдия за подпомагане на животните съобщи, че са засипани от предложения за помощ след призива си за набиране на доброволци за изработване на завивки за прилепи, торбички за бебета кенгуру, птичи гнезда, ръкавички за коали, къщички за опосуми и други видове защита за торбестите животни. Дарения вече пристигат от групи доброволци от САЩ, Великобритания, Хонконг, Франция и Германия.
Отговорът на призива ни беше забележителен, каза Белинда Ореляна, основател на гилдията. Тя поясни, че организацията й създава и доставя защитните продукти на спасителните екипи, които се грижат за засегнатите животни в цялата страна. Търсенето нараства и има спешна нужда от дарения. Гилдията е създадена преди няколко месеца с цел да произвежда легла и завивки за кучета и котки. Фейсбук страницата й вече има 75 000 последователи.
През последните седмици горските пожари в Австралия обхванаха осем милиона хектара и според експерти загиналите в пламъците диви и домашни животни са над половин милиард. Стотици хиляди са ранени или са изтласкани от зоните си на обитаване.
Австралийското правителство ще отдели около 1,4 милиарда долара за възстановяване на районите, пострадали от горските пожари, заяви премиерът Скот Морисън, цитиран от ТАСС.
Властите планират да създадат "национален фонд за възстановяване след горските пожари в размер на най-малко 2 милиарда австралийски долара (1,4 милиарда американски долара". През следващите две години от този фонд ще се финансират всички възстановителни работи в пострадалите от пламъците региони. Средствата ще бъдат ръководени от специално създадена държавна агенция.
Очаква се новата структура да работи в тясно сътрудничество с правителствата на пострадалите щати и територии за възможно най-бързо възстановяване на жилищата и инфраструктурата. Фондът ще окаже помощ и на засегнатите фермери, горски стопанства и представители на малкия и средния бизнес.
Пострадалите от горските пожари ще получат общо най-малко 125 милиона австралийски долара (87,6 милиона американски долари) в пари и материални помощи. Над 25 милиона от тях вече са изплатени, още 100 милиона ще бъдат разпределени в най-скоро време от местните и щатски власти.
Броят на жертвите на горските пожари в югоизточната част на Австралия нарасна на 25, съобщи днес полицията на щата Нов Южен Уелс. Понастоящем на територията на щата горят 136 горски пожара, 69 от които продължават да са нелокализирани. С пламъците се борят над 2,5 хиляди пожарникари и стотици единици специална техника, включително 90 самолети.
Циклон набира сили край северозападното крайбрежие на Австралия, като заплашва град Брум. Ветровете в циклона може да достигнат 125 км/ч, с постоянни ветрове от 75 км/ч, съобщава австралийската метеорологична агенция, цитирана от Франс прес. Не се очаква бурята да причини щети, съизмерими с тези на опустошителните горски пожари, с които Австралия се сблъсква от месеци.
Няма данни за засегнати или застрашени български граждани при пожарите, съобщиха по-рано от МВнР.

Top