Намерете ни във Facebook

НОВИНИ ОТ БУРГАС
  • Prev
Никулденската трапеза е неизменна част от празника на Бургас 6 декември. И тази година по традиция Община Бургас
Сред събитията в празничната програма, посветена на 6 декември, е и изложбата на обичаната художничка Радка
От 5 декември 2023 г. в Бургас гостува документална изложба на Държавна агенция „Архиви“, озаглавена „Кървавото лято на
В Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) гостуваха ученици от ПГСАГ „Кольо Фичето“, 11е клас, специалност „Брокер на
Отново е време за подкрепа на любимите обекти и дестинации в Бургас! Започна онлайн гласуването за седмите Годишни
Културният туристически комплекс "Ченгене скеле" подготвя изложба, базар, курбан и концерт подготвя подготвя специална
Екип от ученици с ръководители инж. Мая Пурлантова и инж. Стефан Чанев взеха участие в „Базар на професиите“. Първото
Учениците от 12 "Е" клас от специалност "Парково строоителство и озеленяване" от ПГСАГ "Кольо Фичето" се включиха в
Отборът "Три аса" на ПГСАГ "Кольо Фичето" - Бургас, спечели второ място на IX издание на Националното състезание за
Тази година Бургас е с цели 8 номинации в конкурса „Сграда на годината“. Четири от осъществените проекти са на
Сряда, 13 Септември 2023 09:15

Даниела Алакушева: Демографските проблеми на община Айтос ще бъдат решени с подпомагане на младите семейства и подобряване качеството на живот във всички населени места

- Г-жо Алакушева, с наближаване началото на новата учебна година, вниманието е насочено към образователните институции и нуждите на учениците. Как ще започнат учебните занятия айтоските ученици? Какви проблеми остават нерешени през годините?

- Айтоските ученици ще започнат учебните занятия в сравнително добре поддържани учебни бази, благодарение най-вече на успешните мениджърски умения на директорите на училищата и техните екипи.
В навечерието на новата учебна година, обаче, се замисляме над важни въпроси и проблеми, натрупани действително през годините, които са свързани не само с бъдещето на училищата, ролята на учителите и напредъка в образованието, но и с кадровите и финансови ресурси в образованието.
Като бивш учител, смея да твърдя, че заплащането в момента все още не е достатъчен мотиватор в образованието, а има проблем и с административната тежест за учителите – нужно е тя да се намали, за да могат те да се занимават основно с преподаване. За да има успешни резултати е необходима постоянна ангажираност и сътрудничество и между всички заинтересовани страни - учители, родители, ученици и образователни институции.
Въпреки полаганите усилия и налагащото се дофинансиране на маломерни паралелки, е необходимо да се продължи с модернизирането и обновяването на материално-техническата база, сградния фонд и прилежащите площи на съществуващите детските градини и училища на територията на всички населени места в община Айтос.

- Виждате ли връзка между демографските проблеми и проблемите с училищната инфраструктура, стандарта на живот и образование в населените места в община Айтос?

- Да, определено. Състоянието и тенденциите в демографските ресурси на населението в общината са от огромно значение за икономическо и развитие, и обратно - върху раждаемостта, смъртността и миграцията, влияние оказват най-вече икономическите и социални фактори, като развитие на производството, състоянието на социалната инфраструктура (образование, здравеопазване и др.), заетостта на населението, неговите доходи.
Община Айтос е с ниски нива на раждаемост, висока смъртност, застаряване на населението, интензивни миграционни процеси и ниска заетост – всичко това е в резултат на слабо развитата икономика и ниския стандарт на живот. В шестнайсетте села на общината живее предимно възрастно население, поради това, че професионалното развитие, амбицията за изграждане на кариера и постигане на високи доходи подтиква младите хора да търсят препитание и реализация в по-развитите в икономическо отношение съседни общини и градове, които предоставят по-добри условия за живот и по-добри възможности за развитие на децата.
Всичко това оказва съществено влиняние и върху образованието в населените места в община Айтос.
Хубавото е, че преди лятната си ваканция, Парламента успя да приеме три много важни инвестиционни програми за образованието, които ще се реализират в периода 2024 г. – 2026 г., а именно: 240 млн. лв. ще бъдат отделени за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища, 240 млн. лв. за строителство и ремонт на спортни съоръжения и салони към отделни училища, 100 млн. лв. за саниране и ремонт на студентски общежития. Тези средства ще започнат да се реализират през следващата година и бюджетът за образование в относителен план доста ще се увеличи.
От съществено значение е, и осъществяването на ефективен диалог с бизнеса за предоставяне на качествено професионално образование, съобразено с потребностите на социално-икономическата среда в общината.

-Г-жо Алакушева, Вие сте кандидат за кмет на община Айтос на предстоящите местни избори. Какво предвиждате в Управленската си програма за децата, учениците и младите хора в община Айтос?
Най-важното, което трябва да се заложи в една управленска програма, е да се подобри икономическото състоянието на общината - т.е. на човешкия капитал. Да се създадат равни възможности за реализация на населението и равен достъп до всички видове услуги. Така ще се насърчи раждаемостта и ще се намали миграцията. Подобряването на качеството на живота на младите хора във всички аспекти - образование и квалификация, трудова реализация, семейство и деца, ще задържи младите хора да се реализират вътре в община Айтос.
Трябва да се подобрят условията за възпитание и образование на децата: развитие на устойчива, съвременна образователна система, ориентирана към пазара на труда; подобряване условията за спорт, здравословен и активен начин на живот; стимулиране на личностното развитие и насърчаване на екипния дух, здравословния живот и алтернативните начини за прекарване на свободното време чрез различни масови прояви с участието на деца и младежи - концерти, хепънинги, походи, занимания по интереси и др., за което е необходимо да се изгради и подходяща инфраструктура във всяко едно населено място в нашата община.
Няма как да не споменен и спортните клубове, в които тренират не малко ученици и млади хора в община Айтос – необходимо е по-голямо съдействие при кандидатстване на спортните клубове по различни програми и проекти, както и за ефективно използване на възможностите за допълнително финансиране по проекти към Министерство на младежта и спорта, Министерство на труда и социалната политика, по Програми за развитие на спортните клубове, което ще им позволи да получат средства насочени към увеличаване на дейностите и подобряване на специфичното оборудване на дадения спорт.
Считам, че е крайно време за насърчаване и стабилно финансово подпомагане със средства от общинския бюджет на талантливите и даровити деца и ученици с високи постижения в областта на науката, образованието, спорта и творчеството.
За увеличаване на броя на децата в семействата е необходима активна и целенасочена общинска политика за насърчаване и подпомагане на младите семейства, чрез предоставяне от общинския бюджет на допълнителни еднократни помощи при раждане, каквато практика има в доста общини в Бургаска област.
Според мен, би следвало да се увеличат и средствата за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми на територията на община Айтос.
- Какво ще пожелаете на учениците и учителите в навечерието на учебната 2023- 2024 година?
- Пожелавам им преди всичко да бъдат много здрави, защото здравето е най-важното нещо. Да имат много успехи в овладяването на знанията. Учебната година да бъде изпълнена и с много хубави емоции, съчетани с хиляди детски усмивки. Специално на учителите пожелавам търпение, висок професионализъм и диалог, който да бъде в интерес на учениците.

 

 

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

NEWSROOM
  • Prev
A proposal for the development of a tourist logo of Sozopol will be
Nessebar is again in a prestigious ranking. This time, the magnetic city
The umbrellas on the beach in Sveti Vlas will be without money until the
The regional government of Sicily announced today, 17 May, the launch of a
The Municipality of Burgas has provided an opportunity for the swimming
The capital aims to put an end to homelessnessOn 14 May, the City of
Voting for ideas to be implemented in Šiauliai is over and the votes have
New energy-saving bus shelters have appeared in the port city of Gdynia in
With over 500 participants from 60 countries, including over 200 renowned
ВЕСТИ
  • Prev
Предложение по разработке туристического логотипа Созополя будет
Несебр снова в престижном рейтинге. На этот раз магнетический город
Зонтики на пляже в Святом Власе будут без денег до конца мая. О
В венгерском Будапеште продолжается чемпионат Европы по водным видам
Муниципалитет Бургаса предоставил возможность наполнить бассейн в
Какое мясо лучше всего готовить на гриле? Как правильно замариновать
"Письма счастья" стали получать пользователи WhatsApp после изменений
Премьер-министр РФ Михаил Мишустин утвердил положение о Единой
Если кто-то когда-либо думал, что корзины слишком просты, чтобы их можно
Ще гласувате ли на парламентарните избори?