КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Румен Радев: Готови са да жертват гражданския мир за политическото си оцеляване

Държавният глава се появи сред гражданите на протеста пред "Дондуков" 2 и обмени няколко думи с тях, а по-късно публикува официалната си позиция в рамките на 30-ия ден на протести в страната.
"В последните дни правителството предприе полицейски мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи, заяви във фейсбук държавния глав. Цената плащат онези, които настояват за законност, и редовите служители на реда", обяви Радев.
По думите му, противопоставянето на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гражданското недоволство срещу нея.
"Готовността да се жертва гражданският мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация. След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система. Тя бе международно осветлена от световните медии. Кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки", мотивира се държавният глава.
Той се обявява за оставка на кабинета и тази на главния прокурор, които "са първите стъпки към завръщането на България в руслото на закона и към демократичните процедури, без които днешната остра криза не може да бъде решена".
Румен Радев е категоричен, че репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта.

 

Top