КАТЕГОРИИ

Бургас и Варна рекордьори по безработица

Според социалния министър Деница Сачева безработицата няма как да се укрива, защото е на страницата на Агенцията по заетостта и всеки месец се показва там.
Тя обясни, че в момента в България има 272 000 безработни, като през последните седмици повече хора намират, отколкото губят работа. Безработните заради кризата с коронавируса са 72 000, като във Варна и Бургас е най-голямата концентрация на безработни, които са в сферата на туризма - около 17 000 души.
На практика Законът за социалните услуги вече е в сила и действа, заяви социалният министър Деница Сачева по повод отлагането на Закона преди 6 месеца до 1 юли.
Тя обясни, че е поет ангажиментът да бъдат направени подобрения относно някои от неговите членове, а миналата седмица Народното събрание е гласувало решение, с което МТСП е задължено да предложи до края на годината Кодекс за социална подкрепа.
Сачева потвърди, че в Конституционния съд е подадена жалба срещу Закона от депутати от БСП. Съдът обаче все още не се е произнесъл, а няма ангажимент да се изчаква подобно произнасяне, за да влезе в сила Законът.
Министърът посочи, че с част от протестиращите са били проведени обществени и тя е в диалог с тях.
"Знам различните протестиращи групи какво искат. Вслушвам се само в тези, които имат родителски притеснения, онези с политически и религиозни мотиви не са тези, чиито аргументи могат да ме убедят", обясни Сачева.
Относно обвиненията спрямо Закона тя поясни, че усъвършенстване на социалното законодателство ще има, но няма как човек да се поддаде на нещо, което не съществува.
Министърът напомни и че от днес влиза в сила обещанието за 6,7% увеличение на пенсиите, като минималната пенсия за осигурителен стаж и старост става 250 лв. Това ще струва около 440 млн. лв. и ще засегне 2 млн. 90 хил. пенсионери.
За хората с над 90% ТЕЛК пенсията става 287,50 лв., а таванът на пенсията остава 1200 лева. По думи на Сачева около 25 000 души взимат тавана и за тях не може да се предложи увеличение в момента.
Тя посочи, че с увеличението от днес размерът на средната пенсия ще е около 400-420 лв.

Top