КАТЕГОРИИ

Севим Али: Все още сме длъжници на децата, от ДПС предлагаме намаляване на ДДС-то за детските храни и фармацевтични продукти

Интервю със депутата от ДПС Севим Али, член на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта
1.Г-н Али, в навечерието сме на Международния ден на детето- 1 юни. Това е празник за децата, но и ден за равносметка на възрастните. Каква е равносметката за нашето общество?
-Ние и света отново отбелязваме Международния ден на детето-1 юни. Отбелязваме го като празник, но и като ангажимент към децата.
Именно затова, заради нашия ангажимент към децата, Политическа партия ДПС предложи ДДС-то за бебешките храни и фармацевтичните продукти за деца до 3 години да бъде намалено от 20% на 9%. Това предложение бе направено от лидера на партията Мустафа Карадайъ и от депутатите Делян Пеевски и Йордан Цонев с мотивите храните и фармацевтичните продукти да станат по-достъпни за повече семейства, което ще гарантира изхранването и подобряване на здравето на най- малките членове на нашето общество.
Няма никакво значение дали сме родители, лидери, експерти или политици. Ние сме част от едно цяло, чието благосъстояние се постига единствено ако създадем и поддържаме благоприятна среда за развитие на всяко българско дете. Можем да правим това, само ако осъзнаем, че децата са носители на права, които ние като общество и държавните институции сме длъжни да гарантираме.
2.Като общество и държава направихме ли всичко необходимо за да защитаваме правата на децата и да полагаме необходимите грижи за тях?
Много бих искал да кажа, че нашето общество е успяло да създаде нужните условия и да гарантира правата на децата. Много бих искал на този празничен ден да кажа, че няма нито едно българско дете, което страда или е лишено от своите права. Много бих искал да кажа, че политиките които създаваме успяват да гарантират правата на децата и всички деца живеят щастливо в сигурен и подреден свят.
Но ние сме свидетели на жестоки форми на насилие, на изоставяне и отричане, на мизерията, тоталната изолация и отчаянието на хиляди деца и техните родители. Виждаме стотици деца, за които няма любов, няма бъдеще и мечти и на които държавата, обществото и ние, като народни представители сме все още длъжници.
3. Г-н Али, децата и учениците бяха сред потърпевшите от ограничителните мерки, свързани с пандемията КОВИД-19. Успяхме ли в тези условия да защитим правото им на образование и нормите на нормален живот?
Животът ни предлага много предизвикателства, както на нас възрастните, така и на децата.
Тази година светът преживя най- голямата си здравна, а защо не и хуманитарна криза, предизвикана от КОВИД-19. Светът бе изправен пред изпитание. Всяка държава, всяко общество преживя най- страшните си кошмари, защото бе заплашен живота на всеки един човек по цялата земя. Пандемията не подмина и България, която стана част от черната хроника за заболели и починали граждани.Част от тази хроника бяха и наши деца. От това най- много ни болеше, това най- много ни тревожеше като родители и като общество.
Моите специални благодарности са за нашите учители. Докато ние, парламент, правителство и общество все още бяхме под влиянието на неизвестността и огромната отговорност пред размерите на пандемията, учителите успяха за много кратко време- без шум, без оплаквания и без фанфари, да осигурят условия за продължаване на образователния процес чрез онлайн обучение. При всички положения са имали трудности, колебания и съмнения, но залогът бе нашите деца и правото им на образование. Дори в такъв труден момент, ние като общество защитихме това право. Горд съм от нашите учители и от нашите ученици!
Разбира се, не мога да подмина факта, че много от българските ученици не можаха да бъдат включени в системата на онлайн обучение. Да, учителите направиха и невъзможното те да бъдат обхванати и да получат образование, но факт е, че тези наши деца не бяха част от системата за онлайн обучение, поради различни причини, но най- вече поради липсата на компютър и интернет, липса поради бедност и социална изолация.
На тези деца, макар и малък процент, ние сме им длъжници. КОВИД-19 показа нашите слабости и несъвършенства като общество и като политики, които да осигурят равен достъп и да гарантират условия за образование. Нека това бъде нашият урок след пандемията. Един от многото, но този е важен, защото се отнася за бъдещето на нашите деца и България.
4. Какво ще пожелаете на децата по случай празника?
В Деня на детето, ние отправяме пожелания към нашите деца- искрени и изпълнени с обич и надежда. Но и се питаме- направихме ли всичко за тях, да защитим техните права и да им осигурим щастливо детство?
Искам да отправя поздрав към всички български деца по случай техния празник:
Скъпи деца,
В Международният ден на детето 1 юни искам да Ви пожелая да растете здрави, щастливи, усмихнати и обичани. Да не спирате да мечтаете, да изследвате света с нестихващо любопитство, да имате много приятели и дълги весели игри. Да не губите детското си очарование, своята искреност, която ни е толкова необходима.
Ние, възрастните имаме отговорност към вас, за да растете здрави, образовани, успешни и да израствате като достойни граждани на Република България.
На този ден ви поздравяваме с най- красивия детски празник, но ви искаме и прошка, защото все още не сме направили най- доброто и всичко, което да гарантира и осигури щастливото ви и безгрижно детство.
Мили деца,
Нека вълшебството и магията на този ден ви съпътства през целия ви живот !
Честит празник!


Интервю на burgasdream.com

 

Top