КАТЕГОРИИ

Вижте критериите за хранителните пакети в Бургас

"Пакети с най-необходимите хранителни продукти, в размер на 60 лв., 100 лв. и 130 лв. в зависимост от числеността на семейството, ще получат най-нуждаещите се в Бургас. Средствата са осигурени от новосформирания общински социален фонд COVID-19", обясни на брифинг днес проф. д-р Севдалина Турманова, председател на Общински съвет- Бургас.
Решението как да бъдат разходвани средствата от този общински фонд бе взето на съвместно заседание на Председателския съвет- Бургас и Постоянната комисия по социални дейности. На него са присъствали проф. д-р Севдалина Турманова - председател на Общински съвет Бургас, Станимир Апостолов - зам.- председател на Общински съвет Бургас, Константин Бачийски председател на групата на СЕК, Живко Господинов председател на групата на БСП, Чанко Мирчев - председател на ПКСД, д-р Борис Ангелов - зам.- председател на ПКСД, и членове: д-р Антонио Душепеев, Пеньо Мечков, Виолета Илиева, Стоян Колев и Шерафет Мехмед, както и Йорданка Ананиева - зам.-кмет "Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики" и Мая Казанджиева - директор на дирекция "Здравеопазване, социални дейности и младежки политики".
Помощта ще бъде еднократна. Закупуването на хранителните продукти ще се организира от общинска администрация при спазване на законовите разпоредби за разходване на средства в условията на извънредно положение, включително и чрез второстепенните разпоредители с бюджетни кредити, при необходимост.
30 000 от предвидените 300 000 лв. ще бъдат заделени за други спешни нужди на крайнонуждаещи се - в това число и за медикаменти, уточни проф. Турманова.
За да се кандидатства за еднократната помощ е нужно кандидатстващите да отговарят на публикуваните по-долу критерии
КРИТЕРИИ

1. Да бъдат подпомогнати лица, регистрирани с постоянен и настоящ адрес на територията на Община Бургас до 13.03.2020 г., които да отговарят на поне едно от следните условия:

1.1. Да са регистрирани в ТД "Бюро по труда" Бургас, без право на обезщетение.

1.2. Да имат доход на член от семейството по-нисък или равен на 150 лева, определен на база гарантирания минимален доход за страната за 2020 г., умножен с коефициент 2,00 / т. е. 2х75 лева/;

1.3. Да са самоосигуряващи се лица, в невъзможност да упражнят бизнеса си произтичащо от извънредното положение.

1.4. Да са в неплатен отпуск поради обявеното извънредно положение

и да попълнят заявление, което може да се изтегли от сайта на Община Бургас.

Заявленията могат да се изпращат на електронната поща на Деловодство - Община Бургас - Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.,

- по пощата - До Деловодство Община Бургас

- в Териториалните дирекции по местоживеене

Документите ще бъдат обработвани от Дирекция Здравеопазване и социални дейност в Община Бургас .
Обработените заявления ще бъдат обработени по допустимост и предадени на Комисията по социални дейности, която ще заседава минимум веднъж седмично.
Чрез социалния патронаж ще бъдат доставени хранителните продукти на всички кандидати, отговарящи на критериите.
Пакетите ще включват- брашно, фасул, леща, макарони, консерва месо, консерва риба, консерва домати, лютеница, олио, захар, сирене, картофи, ябълки, зелен боб.
"Предоставянето на пакети с храна гарантира целесъобразното разходване на отпуснатите средства , без да се дава възможност за злоупотреби.", заяви на брифинга Д-р Антонио Душепеев, член на Постоянната комисия по социални дейности.

 

Top