КАТЕГОРИИ

Болниците в Бургаска област, които ще лекуват пациенти с коронавирус

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ).
Единият е за пациенти в неусложнено състояние, а другият за лечение на пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение.
За област Бургас възможностите са следните:
МБАЛ Айтос отделения "Вътрешни болести" и "Инфекциозни болести" с общо 38 легла, УМБАЛ Бургас АД- отделения "Вътрешни болести" и "Инфекциозни болести" с общо 38 легла- 60 легла, УМБАЛ "Дева Мария- отделение "Вътрешни болести"10 легла, МБАЛ Бургасмед- отделение "Вътрешни болести"-25 легла,
СБАЛПФЗ Бургас- Пневмония и фтизиатрия-67 легла, МБАЛ Средец- отделение "Вътрешни болести-20 легла, МБАЛ Карнобат- "Вътрешни болести"- 10 легла и МБАЛ Поморие- отделение"Вътрешни болести" с 21 легла. Общо за Бургаска област леглата, пренадзначени за болни от коронавирус в по-леко състояние са 251.
За интензивно лечение в отделения "Анестезиология и интензивно лечение" - УМБАЛ Бургас-20 легла, МБАЛ Лайф Хоспитал- 6 легла, УМБАЛ "Дева Мария"-10 легла,МБАЛ "Д-р Манжуров"-7 легла и МБАЛ Бургасмед-12 легла. Общо 55 са леглата за пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение.
Съгласно заповедта персоналът в болниците трябва да бъде осигурен с лични предпазни средства и да спазва стриктно въведените противоепидемични и хигиенни мерки.
Болниците да предприемат действия в т.ч. и да сключат анекси към договорите си с Касата за изпълнение на клинична пътека 104 за диагностика и лечение на остри вирусни и бактериални заболявания с усложнения.
В цялата страна леглата в болниците, които ще осигурят лечение на по-леките случаи, са 7473, а за пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение, трябва да бъдат осигурени 1347 легла, съобщи по-рано ген. Мутафийчски по време на редовния брифинг.
Министерската заповед определя и препоръчителни изисквания за разкриване на допълнителни лечебни структури за неусложнени пациенти. Те трябва да са разположени в самостоятелни сгради, а при липса на такива да разполагат с отделни подходи и входове за прием и изписване на пациенти, пълна изолация на стълбища, асансьори и складове, самостоятелно пране и дезинфекция, както и възможност за изгаряне на всички болнични отпадъци.
Максималният брой легла в допълнителните структури е до 30, а в стая могат да се настаняват не повече от трима пациенти. Пълните списъци на болниците и изискванията към тях са публикувани на сайта на здравното министерство.

Top