КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

РПУ-та се дезинфекцират с ракия, полицаите с противогази от Студената война

Синдикатът на служителите в МВР настоява за среща с вътрешния министър Младен Маринов, за да обсъдят притесненията на полицаите от липсата на точно разписани правила за работата в условията на извънредно положение и увеличените задължения на органите на реда.
Те изпратиха писмо до министър Маринов, в което се настоява за ясен алгоритъм на работа, който да е съобразен и с това, че полицаите също са застрашени от заразата с Covid--19.
"Ние сме на първа линия в срещата с гражданите". Това заяви пред БНР председателят на УС на Синдиката на служителите на МВР Иван Павлов. По думите му при липса на предпазни мерки МВР може да се превърне в липсващото звено в борбата с коронавируса.
Павлов посочи, че има огромни пробойни, свързани с осигуряването на личната защита: "Има малки селища, където в районните управления мерките се изчерпват с изхвърлянето на кошчетата за боклук и дезинфекциране с ракия, която всеки си е донесъл от вкъщи".
По думите на Павлов не е решен въпросът с дезинфекцията на полицейските автомобили.
Той обясни, че полицейските служители, за да си изпълняват служебните задължения, трябва да осъществят множество контакти с множество граждани, особено в ситуацията на извънредни мерки и въведеното ограничаване на придвижването на гражданите, които трябва да преминават с автомобилите си пред КПП:
"Всеки един участник в трафика има досег с полицейски служител. Видяхте за какви километрични опашки от автомобили става въпрос", посочи Павлов и добави, че изискването за увеличаване на отстоянието на хората един от друг не може да бъде спазено от полицаите, защото тяхната работа изисква по-близък контакт, за да проверяват документите на гражданите.
Той коментира, че не всички полицейски служители са снабдени с предпазни маски и ръкавици: "Повечето не са снабдени или се снабдяват сами. Дори синдикалните организации започнаха да набират пари, за да купуват лични предпазни средства от всякакво естество".
По думите му мерките, които МВР изпълнява са свързани с раздаване на служителите на противогази от 80-те години, които "са изключително непригодни".
Според Павлов трябва да се потърси помощ от Китай, за да получат препоръки за кратки и ясни правила за действие в тази извънредна ситуация. Той уточни, че по линия на международното сътрудничество МВР има добри връзки с Китай.

 

Top