КАТЕГОРИИ

Продължава спада на доверие към правителството

За последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието.За последно подобни равнища на доверие бяха регистрирани по-отчетливо и трайно след избухването на т.нар. „Апартаментгейт“.
Традиционният въпрос на „Галъп интернешънъл“ „Накъде върви България“ показва ръст на негативните оценки с 9 пункта спрямо декември и спад на позитивните със 7 пункта.
Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват президентът Румен Радев, бившият омбудсман Мая Манолова, шоуменът, основал партия - Слави Трифонов и т.н. При Радев тепърва ще трябва да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за част от популярността. Манолова укрепва доверието си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива – след като закономерно загуби немалко доверие при напускането на длъжността омбудсман и участието си в местните избори. Доверието при Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около една трета и две пети.
Сред членовете на кабинета Борисов продължава да се ползва с най-сериозно доверие - 24% към февруари, следван от Томислав Дончев с 22%, Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19% (с малко по-голям спад при Кралев), Екатерина Захариева с 18% и т.н. 8 пункта спрямо края на 2019 г. е спадът на доверието при Борисов. При повечето министри също се регистрира осезаем спад в популярността.
Нелош старт в обществените очи показва екоминистърът Емил Димитров, който през февруари има 16% доверие. Вероятно това се дължи и на по-високата разпознаваемост на Димитров, наследена от предишни периоди. Сходно е и доверието на председателката на парламента Цвета Караянчева. По-ниската разпознаваемост е и причината за по-скромен старт при другия нов министър - Деница Сачева - 8% при първото измерване.
Данните са от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп" „Политически и икономически индекс“.

Top