КАТЕГОРИИ

ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТ:>>>

Бойко Борисов намери решение за водната криза в Перник

Обмислян бил вариант да се взема вода от пещерите. София ще помага за водната криза в Перник, Столична община трябва да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на столицата. Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, а водата ще идва от яз. Белмекен".
Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на извънредна среща при премиера Борисов за водната криза в Перник.
Срокът за изпълнение е между 35-45 дни", уточни той.
По никакъв начин няма да бъде ощетено водоподаването на София, заяви категорично кметът Йорданка Фандъкова.
Караниколов поясни, че още в сряда може да се започнат строително-монтажни действия. „Имаме в момента 12 подготвени екипа, имаме възможност и да ги увеличим. Ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд. Ще направим всичко възможно нещата да се случат и по-бързо от обявения срок, подчерта той.
Водопроводът трябва да свързва Мало Бучино и кв. "Изток" на Перник като по него трябва да преминават по проект 300 л вода в секунда или 700 хил. куб. м на месец. Ще бъде изградена и пречиствателна станция. Освен това се предвижда съоръжението да е реверсивно, тоест да може да се използва двупосочно.
Осигуреното от "Белмекен" количество вода се очаква да покрие нуждите на Перник за 2 месеца, след което се очаква язовир "Студена" да започне да се пълни от дъждовете и топенето на снега. Кметът Станислав Владимиров обяви, това ще даде глътка въздух за пълненето на язовир "Студена", но няма да доведе до отмяна на водния режим.
Това решение обсъдиха при премиера Борисов министрите на икономиката Емил Караниколов, на енергетиката Теменужка Петкова и на екологията Емил Димитров, задено с кметовете на София и на Перник Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров.
Ще ползваме инфраструктурата на "Софийска вода", от Белмекен водата ще бъде изтласкана към Перник, обобщи премиерът Борисов. И няколко пъти подчерта, че не става дума за вода от яз. "Искър".
„Накратко, още преди два месеца по разпореждане на МОСВ, НЕК започна да отбива част от водите на водосбора на язовир „Белмекен“ към водосбора на „Бели Искър“. Към момента, вследстиве на това действие, наличните обеми в язовира "Бели Искър" са увеличени с 4 млн. кубични метра за срок около два месеца. Водата, която от водосбора на „Белмекен“ се пренасочва към "Бели Искър", е около 500 литра в секунда.
"Решението, което направихме е единственото в момента, което може да се направи, така че да обезпечим следващите няколко месеца в Перник да има вода, докато язовир „Студена“ започне да се пълни,
е следното: още в понеделник правителството ще направи предложение до Столична община, до СОС като принципал на ВиК инфраструктурата, да получим съгласие, възмездно, за преминаване през ВиК инфраструктурата на Столична община на обеми, подавани към Перник.
Възнамеряваме да изградим един водопровод от Мало Бучино до Перник, който да се включи в системата на Перник, не в язовир „Студена“, чиито обем от вода, който ще се подава, е средно около 300 литра на секунда. Говорим за обеми около 700 хил. куб. метра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срок за изпълнение между 35 и 45 дни“, каза в началото на заседанието Емил Караниколов.
Министърът поясни, че в сряда може да се започнат строително-монтажни действия. „Имаме 12 екипа в момента подготвени, имаме възможност да ги увеличим, ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд“, подчерта той.
„Към момента водата в язовир „Студена“ при този дебит на вход и изход може да покрие около 2 месеца . Нещата се подобряват, но ние трябва да предприемем незабавни действия. Освен това изключително важно - вече сме направили предложения на предприятията в Перник за един водоем, който е съвсем близко до тях, при който държавата ще трябва да се ангажира да изгради 800 метра водопровод. Това може да стане в близките две седмици“, каза още Караниколов.
Той увери, че цената на водата в Перник няма да бъде увеличавана и променяна.
По трасето се предвижда да има и пречиствателна станция, като има възможност и за байпас - от София към Перник, но при нужда и от Перник към София.
След него думата взе министърът на екологията Емил Димитров. Той обясни какво е открил по време на проверката в Перник и заяви, че подобни пренасочвания е имало няколко пъти от 1993 г. досега и водата от Белмекен е в добро състояние и през годините този дебит е наличен за обезпечение на Перник, а и няма да има проблеми за дебита на язовир "Белмекен".
Кметът на града Станислав Владимиров благодари за идеята да се ползва подземната водопроводна мрежа на столицата, като обеща, че тази вода няма да изтече, тъй като започват ремонтите на водопреносната мрежа в Перник, както и на пречиствателната станция. Борисов препоръча незабавно да се ремонтира, за да не се губи водата по стари тръби и аварии.
Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че още в понеделник ще събере министрите с екипа на общината, за да може гражданите да разберат всички детайли и да са уверени, че няма да бъде засегнато водоснабдяването на столицата. "Говорим само за използване на водопреносната мрежа, ако то бъде одобрено от Общинския съвет", каза тя.
А след нея шефът на НЕК увери, че има достатъчно вода във водосбора на "Белмекен".
Министърът на строителството Петя Аврамова заяви, че МРРБ има готовност бързо да изпълни процедурите по техническата подготовка и стартиране на строежа на допълнителната връзка.
"В спешен порядък имаме готовност да осъществим всички процедури", каза тя и стана ясно, че всички територии, през които минава трасето от 13,5 км към Перник са държавни и няма да се налагат отчуждавания. Стойността пък е около 25 мн. лв., които са осигурени.
Борисов помоли зам.-министъра на строителството Николай Нанков, който също участваше в съвещанието, да съобщи какво се случва в Шумен и Търговище. Заради огромна авария градовете са без вода.
Нанков заяви, че започват ремонти на язовир "Тича" и водопровода. Водата в Шумен пък ще потече утре, а в Търговище днес, тъй като е решен проблемът с аварията.
"Благодаря на министрите, че всеки ден работят по кризата. Уверявам, че през този нов водопровод ще отива вода само от "Белмекен" и ще се ползва структурата на София, без по никакъв начин да се засяга водоподаването на столицата и да се взима от тази вода. Ще се ползва само трасето на "Софийска вода", обобщи дискусията премиерът Борисов.
Той напомни, че и за София се работи по осигуряване на допълнителни количества при нужда и няма да има проблеми в столицата.
Премиерът допълни, че са разглеждани различни предложения, включително от пещерите да се взима вода, но е преценено, че това може да доведе до екокатастрофа.
"Работете бързо и да се реши този проблем. Защото 50 години не са правени тези неща, а сега ние трябва да правим всичко накуп. Кое да правим за Шумен - магистрала "Хемус" или водопровода? Трябва навсякъде да се решават тези проблеми и да не се допуска изтичане на водата", каза Борисов

 

Top