КАТЕГОРИИ

Разследват Efbet и в България за пране на пари и финансови измами

От митичното още по соцвреме столично кафене “Колумбия” е тръгнал бизнесът на компанията за онлайн залагания и казина Efbet, собственост на Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян. Цеката, както е известен таткото, е бил агент на VI управление на ДС.
Днес компанията е обект на разследвания за различни закононарушения в България, Великобритания, Малта, Гърция и Италия.
Подозрения за връзка с убийство и взрив
Макар и неофициално, слухове в българския ъндърграунд намесват Цеката и синовете му в два криминални случая. Полицията не дава информация, но сайтът WOWmedia.bg наскоро припомни, че те бяха свързвани с убийството на Йордан Динов и взрива пред ресторант “Кошарите”, тогава собственост на Константин Динев, известен като Коко.
Йордан Петров Динов е застрелян с 6 куршума на 4 април 2012 г. на улица “Св. св. Кирил и Методий” в София на метри от входа на дирекция “Миграция”. За случая е заведено дело за оперативна разработка в отдел “Убийства” в СДВР. Точно по това време в СДОТО пък е прихванат разговор между Стефан Найденов и служител на МВР за укриване на данъци. От него на служителите в МВР им става ясно, че Цеката може би има отношение към поръчката на убийството на Йордан Динов, твърди WOWmedia.bg. Към деня на убийството Йордан Динов държи над 100 клуба за залагания в страната като главен мениджър на австрийската букмейкърска фирма “Скай спорт 365 - България” ООД. Има и регистрация за незаконен хазарт още през 2004 г., когато попада под ударите на полицията в операция за черното тото.
Динов имал договор с австрийците, според който получава пари, свързани с броя на привлечените клиенти и открити акаунти. За последните 6 месеца преди убийството декларирал 60 хил. лв. печалба. Привлякъл доста клиенти, които през неговите центрове залагали в австрийската букмейкърска къща. Коефициентите били по-високи от предлаганите у нас, което привлича играчи. Пред познати Динов споделял, че съзнава, че настъпва интереси в хазарта.
Пак по това време в МВР се получава и сигнал, че Найденов е поръчал да се постави взрив пред “Кошарите”. По онова време той бил в много лоши отношения със собственика на ресторанта Коко Динев. Укриване на данъци, плащане в брой, пране на пари. Със сигурност обаче нито принадлежността към ДС, нито слухове за поръчки на престъпления са предизвикали акцията на ДАНС, а подозрения за огромни финансови нарушения.
Босовете на хазартната компания Боян и Цветомир Найденови са укрили десетки милиони левове данъци в последните 10 г., разказват след акцията на ДАНС сайтове като lupa.bg, samoistinata.bg, silnavarna.bg и други. На техния фон делата на знаковите разследвани за ДДС измами - фамилиите Баневи, Арабаджиеви и Стайкови, които в момента са в ареста и срещу тях се водят по няколко съдебни дела за финансови машинации, направо бледнеят. Според хора от структурата на братята през годините сумата вероятно надхвърля шокиращите 200 милиона лева.
Как става укриването на колосални суми и прането на пари?
Игралните зали, казината и онлайн залаганията оперират общо под търговската марка Efbet, която е собственост на Brobet LTD, регистрирана в Малта (Brobet Limited Reg.No: C 40842, Villa Ichang, No.16, TriqMons.Alfredo Mifsud, TaТXbiex XBX1063, Malta). В пунктовете и казината се приемали и изплащали залози в брой в пълно нарушение на Закона за хазарта и Закона за ограничаване на плащанията в брой. Според последния плащанията в брой не може да надхвърлят сумата от 10 хил. лева. Източници на lupa.bg обаче твърдят, че в някой от обектите на Efbet всеки ден се правят поне по 2-3 залога, които надхвърлят тази сума. Случвало се да се правят залози за по 60-70 хил. лева, което е незаконно. Това ставало така: Залозите, които се приемат в брой, не се отразяват в дневните и месечните отчети и не се подават към Комисията по хазарт и НАП, както изисква законът. На края на всеки месец истинските отчети се преправят, като сумите вътре силно се занижават, изтриват се от всички компютри и се унищожава истинската информация на хартия. Преправените (неистинските) отчети се подават до Комисията по хазарта. В игралните зали, както е по закон, на всяка машина има монтиран брояч. Броячите редовно се манипулирали ръчно, така че да отговарят на преправения неистински текущ отчет, който отива в Комисията по хазарта. Изплащането на печалби независимо от техния размер също ставало в брой, а не както е по закона за хазарта - всички суми над 5000 лв. да се изплащат по банков път в рамките на указан от закона срок. Последното можело да бъде потвърдено от стотици свидетели, играли в залите на Efbet из цялата страна. Играчите, снимани на сайта на компанията и във фейсбук страниците на игралните зали с печалби далеч над 5000 лв., често също не фигурирали в отчетите, тъй като получавали по-голяма част или цялата сума отново в брой. Става дума ежемесечно за няколко милиона лева, твърди сайтът Big5.
По този начин хазартните босове Боян и Цветомир Найденови акумулирали огромни суми в брой, които не фигурирали официално никъде и не се облагали с данъци. Те се използвали за покупка и строеж на недвижими имоти из цялата страна, което пък е пример като от учебник за пране на пари. Част от тези огромни средства се изнасяли кеш в чужбина, където чрез подставени лица също се купували имоти и се правели най-различни добре прикрити инвестиции. Двамата братя движели всичките си схеми в пълна конфиденциалност и строго централизирано, като само десетина доверени хора получавали нареждания лично от тях какво да правят и как да се отчитат с укритите и изпраните пари.
Според сайта samoistinata.bg най-много нарушения се извършват през онлайн платформата на букмейкърската фирма. Първото е, че за част от игрите, организирани от това дружество, не се подава информация нито в българската, нито в малтийската комисия по хазарта, като по този начин се избягва заплащането на публични задължения, а именно такса за поддържане на лиценз. Освен това така се ощетява бюджетът на държавата, и то в особено големи размери. Следващото закононарушение е, че дружеството приемало залози без реално да са влезли пари, т.е. прави “фиктивен залог”. След това по залога се изплащали печалби - понякога пак в брой, което също е незаконно. Според информация от вътрешни източници последното се правело специално за няколко чужденци. Те участвали и под друга форма в бизнеса на Efbet. На всеки 3-4 месеца в игралните зали на Efbet в страната се тегли “Големият джакпот”. Официално той може да бъде спечелен от всеки играч, който присъства в неделя след 22 часа в някое от казината на веригата. Такъв джакпот падна например наскоро в Свиленград, а сумата надвишаваше 800 000 лева. И тук се намесват “чужденците”. Оказва се, че именно те или някой друг близък на Цеките били сред най-честите “печеливши” на тези огромни суми. Официално “спечелилият” всъщност прибирал не повече от 10 процента от сумата, а останалите отивали обратно във фирмата.
Освен това се твърди, че дружеството има определен списък с играчи, които неизменно печелят, когато залагат. Това се получава, като се манипулира системата и залозите се приемат, след като вече съответното спортно събитие е приключило. Това действие позволява да бъдат “изпрани” пари на точно определени лица и същите да получат огромни суми кеш и без данъци.
Фирмите на Стефан, Боян и Цветомир Найденови оперират под една и съща марка (Efbet), но в същото време тримата са собственици в много дружества, което пък им дава възможност да преливат парични потоци от дружествата с офлайн и онлайн хазарт и обратно. Следене на клиенти и злоупотреба с лични данни. Само месец след акцията на ДАНС и прокуратурата в офисите на най-големия спонсор на българския футбол - букмейкърската фирма Efbet, станало ясно, че над 30 техни служители са били задължени да шпионират клиентите в игралните зали, твърди samoistinata.bg. Всеки мениджър трябвало да попълва “Дневник на игрите”, в който да декларира, че е събрал за всички нови клиенти данни като адрес, семейно положение и дори колко често и в какви количества употребяват алкохол. Устройства за наблюдение и следене имало буквално навсякъде - камери над всеки игрален автомат и в офисите на касиери и управители, подслушватели в салоните, в санитарните помещения, дори в тоалетните. Под пълен контрол били разговорите и на клиентите, и на персонала. Така Цеките знаели във всеки момент абсолютно всичко за всеки свой клиент и служител. Чрез подслушване се следяло кой играе и при конкуренти и веднага му се предлагал бонус, с който да го зарибят, за да остане да харчи при тях. Сериозна дейност в казината бил и т.нар. тракинг. Това означава да се искат личните данни на играчите (3 имена и дата на раждане), за да се запише кой къде е играл и за колко време в системата. Ако се “тракне” грешният човек и той получи бонус, този бонус е от заплата на сбъркалото крупие. Служителите на Цветомир и Боян Найденоив трябвало да спазват и скандални инструкции, като например “Успях да убедя общо еди-колко си клиенти да продължат да играят въпреки лошия им късмет”.
Подобни заповеди на фирмата, която се хвали, че дава 25 млн. годишно за футбол, са широко дискутирани от години. Още през 2018 г. десетки служители на букмейкъра са коментирали публично подробности за спецификата на шпионски прийоми в специализирания сайт за отзиви “БГ работодател”. Предполага се, че събираната чувствителна информация за клиентите и техния личен живот е използвана за увеличаване на печалбата. От десетките коментари и отзиви в популярната платформа е видно, че служителите на букмейкърската фирма оценяват изключително отрицателно почти всички показатели: уважението към персонала е най-критично, сигурността и натоварването - също. Служителите не виждат и потенциал за развитие.
Бивш служител на едно от казината на Efbet разказва пред samoistinata.bg, че започнал работа с 900 лв. заплата. С много уговорки я вдигнали на 1000 лв. и от тогава изискванията започнали да растат. Наред с това, постоянно били наблюдавани от близо 90 камери, разположени навсякъде в казиното. Видеоконтролът вървял постоянно не само над крупиетата, но и над касиери, хигиенистки, мениджъри, управители, които също били постоянно шпионирани. Работно време за всички е 12 часа със съвместяване на всякакви дейности. Това била и една от причините да има голямо текучество на персонала. Повечето не издържали на нощните смени. Договорите, които се сключват с персонала, са на минимална работна заплата, за да се правят и минималните осигуровки. Останалата договорена сума - без осигуровки и в размер според казиното и длъжността. За отбелязване е, че договорите не се сключват от името на Brobet, която е собственик на марката Efbet, а с “Уинсити”, споделя бивш служител.
Друг служител на Найденови оценява работодателите по следния начин: “Efbet е ужас на всяко едно ниво. Даже Efbet не е ниво, това е дъното. Осигуряват на около 600 лева. Работи се на официални празници, за което получаваш 0 лева. Имаш 0 социални придобивки, излизането в отпуск е голям проблем. Парите се раздават на ръка, за което се редиш на опашка.”

Top