КАТЕГОРИИ

Арестите в Несебър са опит да бъдат сплашени хората

От Областния съвет на БСП Бургас и Общинския съвет на БСП Несебър направиха изявление във връзка със задържането на кандидати за общински съветници и независимия кандидат за кмет на община Несебър общински Николай Димитров.
Публикуваме изявлението без редакторска намеса.
Ние, социалистите от Областния съвет на БСП Бургас и общинската организация на БСП – Несебър изразяваме своето безпокойство от грубата намеса на правозащитните органи срещу провеждане на свободни избори в община Несебър. Само дни преди изборите, разбираме че главния прокурор Сотир Цацаров е поискал задържането на кандидати за общински съветници от листата на „ БСП за България” и независимия кандидат за кмет Николой Димитров. От кратките съобщения в медиите, става ясно че мотивът е свързан с купуване на гласове в навечерието на изборите в община Несебър. Това разпореждане на главния прокурор се предходи от претърсване на домовете на кандидатите за кметове и общински съветници. Тези действия са безпрецедентни в новата история на България.
Известно е, че политическите партии бяха орязани от субсидиите. Бизнесът е притиснат да не финансира кампаниите на БСП и на опозицията като цяло. Всеизвестно е кой разполага с финансов ресурс, включително и за купуване на гласове. В този смисъл мотивите за задържане на кандидатите за съветници от БСП и независимия кандидат за кмет Николай Димитров звучат нереално, нелепо и създават горчив политически привкус. БСП държи на законността и счита ,че тя трябва да се прилага с еднаква сила към всички партии, участващи в изборния процес.
Ние, социалистите изразяваме своето безпокойство от потъпкването на правата на гражданите, опитите да бъдат сплашени хората в тази община да гласуват по съвест.
Призоваваме гражданите на община Несебър да подкрепят на 27.10.2019г. независимият кандидат за кмет Николай Димитров, така както са го правели три мандата по ред и листата за общински съветници от „ БСП за България”.

Top