КАТЕГОРИИ

Министър Нено Димов успокои протестиращите от с. Атия

Всеки от нас има тези ненужни вещи в дома си, поканих ви тук, за да видите какво представлява площадката. Тук няма да се преработват отпадъците, а ще се съхраняват, след което ще се извозват към определените за унищожение места. Това обяви пред протестиращите жители на созополското село Атия Нено Димов, министър на околната среда и водите. Министърът обясни, че обектът е за временно съхраняване на битови отпадъци - стара техника, изтощени батерии, лекарства с изтекъл срок на годност и др.
Проектът в Атия се изпълнява с безвъзмездно финансиране по Българо-швейцарската програма за сътрудничество и предвижда изграждане на площадка за временно съхранение на опасни битови отпадъци, от която ще се ползват гражданите на общините Созопол, Приморско и Царево.
Нено Димов спази обещанието си да се срещне с жителите, които многократно го канеха на дискусия във връзка със строящото се депо за опасни битови отпадъци на 300 метра от къщите на хората.
Срещата се осъществи на територията на спорното депо, на нея присъства и директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас инж.Тонка Атанасова.
Протестиращите по-рано блокираха главния път за селото и в продължение на час и половина не допускаха преминаването на автомобили, чакайки на 35-градусовата жега министъра.
Местните недоволстват, че строежът на обекта не трябва да се намира в средата на гората, тъй като причинява свлачища, а и никой не се е допитал за тяхното съгласие.

 

 

Top