КАТЕГОРИИ

Уникална изложба и романтичен концерт за празника на Созопол /снимки/

Най- новите археологически проучвания и открити артефакти в Созопол и страната ще бъдат представени в уникална изложба „Опазването на миналото с поглед към бъдещето“. Изложбата, организирана от Общински културен институт „Музеен център“- Созопол и Фондация „Балканско наследство“, е посветена на празниците на град Созопол и ще бъде официално открита на 16 юли, вторник от 17.00 ч. в Центъра за местни занаяти и изкуства.
Изложбата включва артефакти открити и реставрирани в резултат от археологическо проучване и полева школа на остров Свети Кирик, работилница и школа за консервация на древногръцка керамика в Созопол, както и експонати от археологически разкопки на района на Варна, Пазарджик и Септември. Изложбата ще гостува до 15.10.2019 г.
Празничната програма на община Созопол, посветена на света Марина- покровителката на града ще започне от 10.00 ч. на 16 юли, вторник с ритуал по вдигане на държавното, европейското и общинското знаме, който ще се състои на амфитеатър „ Аполония“. От 10:20 ч. ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите за свободата на Република България пред Паметна арка. Вечерта от 19.00 ч. на амфитеатър „Аполония“ започва открит турнир по канадска борба за ученици под наслов „Активно лято“.
17 юли, денят в който православната църква почита св. Марина, ще започне с празнична литургия в храм „в. м. Св. Марина” местност „Света Марина” от 8.00 ч.. За 08:30 ч. е планиран традиционният плувен маратон „Света Марина“, който ще стартира от рибарското пристанище, а финалът и награждаването на участниците Плувен маратон – обиколка на Созопол ще бъде на Централния плаж.
Празникът ще продължи с водосвет в параклиса „Св. Марина“ в едноименната местност, курбан за здраве и благополучие и народно веселие.
Кулминацията на празника на Созопол е концертът на Маргарита Хранова и Орлин Горанов от 21.00 ч. на сцената на амфитеатър „Аполония“. Вечерта ще завърши с празнична заря.
Община Созопол е осигурила безплатно извозване на гости и граждани от гр.Созопол до местност „Света Марина“ на всеки половин час с атракционното влакче от 09.30 ч. от ул. Републиканска и от автогарата в стария град с автобуси от 07.00 ч.

 

 

Top