КАТЕГОРИИ

Не съм виновен, че Борисов не може да се справи

Президентът Румен Радев призова да се спре със спекулациите, че той спира строежа на АМ "Хемус" и инфраструктурното развитие на страната. Това заяви той пред журналисти след участието му на шестия световен конгрес на информационните агенции в НДК преди да замине за двудневното си посещение в Унгария.
Държавният глава подчерта, че ветото, което е наложил върху промените в Закона за държавна собственост, и последвалото сезиране на Конституционния съд не се отнасят за националните обекти.
"За тях отдавна си има ясна законова процедура за ускорено отчуждаване и предварително изпълнение и те изобщо не попадат в това вето и сезиране", заяви президентът и призова управляващите да правят разлика между национални обекти и обекти с национално значение.
"Ако техните юристи не могат да им го обяснят, да си наемат други", отбеляза Румен Радев.
"Напълно разбирам, че премиерът е зает и няма време да чете Конституцията и законите, но това е непростимо за хората около него. Категорично магистралите няма кой да ги спре, но новите промени дават безконтролни възможности на правителството без никакви критерии да набеждава обекти с национално значение, както си поиска", поясни президентът.
"Аз съм най-големият поддръжник на АМ "Хемус". Борисов преди 10 години обяви АМ "Хемус" за приоритет и колко километра се изградиха, а колко се отчуждиха. Като не могат да се справят, президентът ли им е виновен?", попита реторично Радев.

Top